MARIJUPOLJ PADA ZA PAR DANA: Žestoke borbe kod Izjuma - sledi veliko okruženje, odbijen kontranapad iz Gorlovke

P. Z. S. /telegramt/voenkorKotenok

17. 03. 2022. u 21:28

SPECIJALNA operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. Žestoki sukobi su na više pravaca, a posebno u Marijupolju.

МАРИЈУПОЉ ПАДА ЗА ПАР ДАНА: Жестоке борбе код Изјума - следи велико окружење, одбијен контранапад из Горловке

Foto AP

Vojni ekspert Boris Rožin dao je za telegram kanal @voenkorKotenok rezime stanja na frontu za 17. mart posle borbi u Ukrajini.


MARIJUPOLj - Čišćenje grada se uspešno nastavlja. Jurišne jedinice stižu do centralnih delova grada, neprijatelj se postepeno potiskuje u Azovstalj. Nastavlja se izlazak civila iz grada. Vojska na terenu govori o vremenskom okviru za oslobođenje Mariupolja - 4-7 dana.

UGLEDAR - Naselje još nije zvanično zauzeto, ali severno od njega trupe već napreduju ka Bogojavlenki, sa naknadnim kretanjem ka Kurahovu. Prečistovka je uzeta sa zapada Ugledara, što stvara preduslove kako za kretanje na sever, tako i za skretanje na Veliku Novoselku.

MARIJINKA-AVDEJEVKA - Još nema većih pomaka. Nemoguće je savladati moćna utvrđena područja neprijatelja iz naleta. Avijacija i artiljerija pokušavaju da olakšaju zadatak, ali do sada još nije postignut kumulativni efekat višednevnih udara.

GORLOVKA - Novotoreckoje je ostalo u sastavu DNR. Odbijeni su kontranapadi Oružanih snaga Ukrajine sa ciljem povratka sela. Sutra će, možda, početi napredovanje ili ka Novoselki-2, ili u pravcu Njujorka.

Foto: Printskrin

LNR - Zauzeli su Rubižne, neprijatelj se povukao u Severodonjeck, gde se nastavljaju tvrdoglave ulične borbe. Lisičansk još nije aktivno napadan. Oslobođenje ovih gradova je pitanje vremena. Borbe se nastavljaju u zapadnom delu Popasne, grad još uvek nije u potpunosti pod kontrolom LNR, neprijatelj se tvrdoglavo drži za njega.

HARKOV - Aktivne borbe istočno od grada. Nema informacija koje potvrđuju da su Oružane snage Ruske Federacije zauzele čak i deo Čugujeva. U Izjumu, neprijatelj nastavlja odbranu u južnom delu grada i pokušava da deblokira put u rejonu Kamenka, gde se vode borbe u blizini autoputa Izjum-Slavjansk. Front sa severa se postepeno pomera ka Slavjansku.

KIJEV - Pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da budu aktivni na liniji Višegorod-Gostomel-Buča završili su ozbiljnim gubicima Oružanih snaga Ukrajine u ljudstvu i tehnici. Nije bilo ozbiljne kontraofanzive. Napominje se da zapadna grupacija Oružanih snaga RF nastavlja metodično da vrši pritisak na jug, pokušavajući da se izvuče i učvrsti u rejonu Vasilkova. Na istoku ukrajinski izvori javljaju da su Oružane snage RF zauzele nekoliko sela na periferiji Brova. Sa naše strane za ovo još nema potvrde.

Foto printsckrin telegram/RVvoenkor

SUMI I ČERNIGOV - Nema većih promena.

NIKOLAEV - Borbe severno od grada. Sam grad je blokiran sa tri strane, ali nema napada. Preko Hersona dolazi do prebacivanja pojačanja za Oružane snage RF. Oružane snage Ukrajine očekuju aktiviranje operacija Oružanih snaga RF na ovom području narednih dana.

ODESA - Brodovi Crnomorske flote Ruske Federacije rade na ciljevima na obali, dopunjujući rad avijacije. Desantne akcije se ne izvode, ali neprijatelj je primoran da zadrži ozbiljne snage ovde, plašeći se da propusti trenutak iskrcavanja. Crnomorska flota Ruske Federacije, koja je osvojila potpunu dominaciju na moru, sada igra sputavajuću ulogu, primoravajući neprijatelja da zadrži trupe u blizini Odese koje bi bile korisne u oblasti Nikolajeva ili Krivog Roga.

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić