U FINSKOJ UGROŽEN DRUMSKI SAOBRAĆAJ? Ova nordijska zemlja može osetiti snažne posledice izazvane antiruskim sankcijama

Novosti online

17. 03. 2022. u 14:49

FINSKOJ preti mogućnost prinudnog smanjenja prometa drumskog saobraćaja zbog sankcija koje je uvela Rusiji, upozorio je finski list Helsingin Sanomat u sredu.

У ФИНСКОЈ УГРОЖЕН ДРУМСКИ САОБРАЋАЈ? Ова нордијска земља може осетити снажне последице изазване антируским санкцијама

Foto: EPA

Dizel motorima koje koriste teška vozila potrebno je gorivo sa aditivom protiv zagađivanja koje se masovno proizvodi u Rusiji. Ovo gorivo predstavlja vodeni rastvor uree i omogućava katalitičke reakcije u modernim dizel vozilima koje smanjuju zagađenje izduvnim gasovima, a poznato je i kao Ad Blu rastvor. Ad Blu gorivo koristi većina modernih dizel vozila, posebno u zemljama Evropske unije.

Sankcije dovele do značajnih posledica

Sankcije koje su zemlje Evropske unije uvele ruskim kompanijama koje ovo gorivo proizvode zaustavile su i njegov uvoz, što je već dovelo do značajnih posledica u Finskoj.

Iako se proizvodnja ovog goriva obavlja i u Finskoj, sankcije i obustava njegovog uvoza iz Rusije doveli su do velikog pritiska na njegovoj ograničenoj proizvodnji u Finskoj. Generalni direktor najvećeg finskog proizvođača Ad Blu goriva Jari Makonen izjavio je da kriza snabdevanja ne može odmah da se reši zbog ograničenih kapaciteta. Finska troši oko 75 do 80 miliona litara Ad Blua godišnje, a rezerve bi mogle biti iscrpljene za nekoliko nedelja, ukoliko se kriza što pre ne spreči, upozorio je izvršni direktor.

Foto: Profimedia

 

Norveški hemijski gigant Iara, još jedan veliki uvoznik Ad Blua u Finskoj, takođe je morao da prestane da kupuje ovaj rastvor uree iz Rusije. Predstavnici ove kompanije rekli su da se nadaju da će manjak nastao zbog sankcija nadoknaditi korišćenjem svojih međunarodnih logističkih linija, ali su priznali i da su nestašice definitvno moguće.

Evropske sankcije se ne odnose na isporuku gasa

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da se urea proizvodi iz prirodnog gasa, koji delimično i zbog tenzija sa Rusijom trenutno ima rekordno visoke cene na evropskom tržištu. Evropske sankcije se ne odnose na isporuke ruskog gasa, ali je EU rekla da će ih postepeno ukinuti i prestati da se oslanja na Moskvu za energiju u budućnosti.

Petri Murto, koji je na čelu finskog udruženja transportne industrije, rekao je da situacija još nije „akutna“, ali će pojedinačne kompanije ipak morati da se nose sa nedostatkom odgovarajućeg dizel goriva.

Modifikovanje dizel motora bi zahtevalo promenu zakona

U teoriji, dizel motori se mogu modifikovati tako da zaobiđu katalizator i da drugačije funkcionišu, ali to bi zahtevalo od vlade da promeni zakon. Finske vlasti uveliko razgovaraju o takvim hitnim merama, kako se navodi u njihovim izveštajima.

Prošlog novembra, Južna Koreja se suočila sa sličnim ekonomskim izazovima nakon što je Japan ograničio isporuke Ad Blua svom pacifičkom susedu. Ova hemikalija im je posebno značila jer je ona i ključna sirovina za proizvodnju đubriva, osim što se koristi kao gorivo. Rusija je tada bila jedna od zemalja od kojih je Seul tražio da poveća zalihe.

BONUS VIDEO:

RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024