PUTIN JE POKRENUO NOVU PRERASPODELU SVETA Glazjev: Sovjetska imperija je prva propala, američka je počela da se ruši

M.Đorđević

15. 03. 2022. u 11:00

PROCES svetske transformacije je već pokrenut: stara svetska ekonomska struktura, imperijalna, prestaje da postoji, kaže Sergej Glazjev, ekonomista, političar, akademik Ruske akademije nauka.

ПУТИН ЈЕ ПОКРЕНУО НОВУ ПРЕРАСПОДЕЛУ СВЕТА Глазјев: Совјетска империја је прва пропала, америчка је почела да се руши

Foto: Profimedia/Ilustracija

Posle Drugog svetskog rata postojale su dve imperije koje su svima diktirale pravila igre, imperije zasnovane na vertikalno integrisanim strukturama upravljanja, na masovnoj proizvodnji i neobezbeđenom novcu. Sovjetski sistem je ranije propao, sada se urušava američki sistem, objasnio je Sergej Glazev. Ovako masovna promena dešava se četvrti put u svetskoj istoriji i uvek kroz svetske ratove, primetio je on.

- Posle drva svetska rata imperijalni način života zamenio kolonijalni. Rat je za Anglosaksonce oduvek bio način da resetuju svoje obaveze i otmu tuđa bogatstva. Američke elite sada pokušavaju da održe hegemoniju na račun stare anglosaksonske tradicije suprotstavljanja potencijalnih konkurenata, a mi primamo glavne geopolitičke udarce. Sva britanska geopolitika se vrti oko toga, rekao je akademik Ruske akademije nauka.

Profimedia.rs

U Kini i Indiji je već formiran novi svetski ekonomski poredak i ubrzano se razvija, zasnovan na strateškom planiranju, u kome država igra ulogu integratora svih društvenih grupa i preduzeća. Zbog toga je nazvan integralnim svetskim ekonomskim poretkom, naglasio je ekonomista.

Integralni svetski poredak pretpostavlja dobrovoljnu saradnju uz poštovanje nacionalnih suvereniteta, prihvatanje različitosti svih zemalja, svih kultura i sistema upravljanja, za razliku od liberalne globalizacije.

- Za razliku od imperijalnog načina, kada država odražava interese jedne društvene grupe, bilo da se radi o oligarsima u Sjedinjenim Državama ili nomenklaturi u SSSR-u, integralni način pokušava da uskladi različite interese oko jednog cilja – rasta. Država od socijalizma preuzima ideologiju povećanja javnog blagostanja, primat javnih interesa nad privatnim, ali istovremeno koristi tržišne mehanizme konkurencije, kontroliše promet novca i daje jeftine kredite u cilju povećanja proizvodnje. Ovo je mnogo efikasniji sistem od američkog, rekao je ekspert.

Prema Glazjevu, SAD su već izgubile ekonomsku trku sa Kinom, koja je već broj jedan po proizvodnji i trgovini. Zajedno, Kina, Indija i zemlje ASEAN-a proizvode više nego Evropa i Sjedinjene Države,a taj jaz će rasti svake godine.

- Ali američka finansijska elita ne želi da prizna poraz. Pokrenula je svetski rat da obuzda Kinu, ali udarila je na nas. Mi smo po njima slaba karika. Oni veruju da će, ako preuzmu kontrolu nad nama, kao što su to učinili pod Jeljcinom, moći da obuzdaju Kinu. Takve političke i ekonomske vežbe dovode do globalne katastrofe, ali one neće omogućiti Sjedinjenim Državama da održe hegemoniju, naglasio je ekonomista.

SAD su do sada postigle samo to što su precrtale Rusiju sa evropskog tržišta, oslobodivši je za svoje proizvode, uključujući i gas, a takođe su je opljačkale.

- Vlada SAD nije ispunila svoje obaveze prema Rusiji. Ne možemo ići na neki sud i tražiti odštetu. Ne postoji takva instanca gde možemo da tražimo novac koji su nam ukrali. Ovo je tipična piraterija, anglosaksonski finansijski sistem je uvek bio zasnovan na pljački, rekao je Glazjev.

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Međutim, njima će se sankcije vratiti jer ni dolar ni evro više neće biti svetske valute – ko želi da svoju štednju čuva u valuti koja se u svakom trenutku može resetovati na nulu. Osim toga, još uvek ne postoji međunarodni sporazum u kojem su dolar ili evro fiksirani kao svetske valute. I toga više neće biti, smatra Glazjev.

- Kina je, zajedno sa nama, zainteresovana za još jednu svetsku valutu. Novi svetski novac biće zasnovan na mirovnom sporazumu. Pitanje je koja to valuta treba da bude. Ali svakako bi trebalo da bude zgodno i transparentno, rezimirao je on.

(deita.ru)

BONUS VIDEO: UDAR RUSKIH HELIKOPTERA: Ka-52 uništava ukrajinsku vojnu opremu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri