ŽESTOKE BORBE KOD IZJUMA: Izveštaj sa prve linije fronta - Ruske snage napreduju, ali se ukrajinci grčevito bore (VIDEO)

P. Z. S. /telegram vysokygovorit

13. 03. 2022. u 19:13 >> 19:16

PRENOSIMO detalje iz borbe za Izjum koji su objavljeni na ruskom telegram kanalu.

ЖЕСТОКЕ БОРБЕ КОД ИЗЈУМА: Извештај са прве линије фронта - Руске снаге напредују, али се украјинци грчевито боре (ВИДЕО)

Nastavljaju se zajedničke vežbe Rusije i Belorusije, Foto AP

"Glavnu teritoriju grada kontrolišu ruske trupe, Oružane snage Ukrajine su isterane iz centra grada, ali su, povlačeći se, Ukrajinci digli u vazduh dva drumska mosta i završili na svojevrsnom poluostrvu. Reka Severski Donec stvara krivinu u gradu i južni deo grada, na kome se nalazi televizijski toranj, pod kontrolom je Oružanih snaga Ukrajine napisano je na telegram kanalu."

Objašnjavanje situacije se nastavlja - "U ovom delu grada koncentrisano je do bataljona neprijateljske pešadije, ojačane minobacačima i VBR. Još jedan pešački most vodi do južnog dela grada. Tokom napada na Izjum, čete ruske pešadije uspela je da se probije u južni deo grada. Pripadnici motorizovan pešadije su zauzeli mostobran i uprkos svim pokušajima OSU da istisnu ruske vojnike, naši (ruski vojnici) ne samo da izdržavaju napade, već i postepeno šire teritoriju pod njihovom kontrolom."

Pišući o borbama kod Izjuma reporter nastavlja - "Da bi opkolile Oružane snage Ukrajine u gradu i dalje krenule ka Slavjansku, Oružane snage RF su izgradile pontonski prelaz ispod Izjuma. Za njega su borbe trajale 2 dana. Četa izviđača prešla je reku, ukopala se i vodila borbu, obezbeđujući prelaz, dok je glavnina oklopne tehnike i pešadije pokušavala da je pređe."

"Oružane snage Ukrajine izvode tačnu minobacačku i artiljerijsku vatru duž prelaza, naš oklopni transporter se bukvalno ljuljao od bliskih eksplozija. U gluvo doba noći, u rejonu sela Kamenka, izvršen je vazdušni udar na nagomilanu neprijateljsku tehniku i pešadiju, koja se krila u šumi. Mislim da ću uskoro moći da vam pokažem objektivne kontrolne snimke."

"Nažalost, juče, dok je držao mostobran, hrabro je poginuo izviđač. Mina je pala pravo kod njega."

Govoreći o ukrajinskim snagama on kaže - "Što se tiče Oružanih snaga Ukrajine kod Izjuma, želeo bih da kažem sledeće. Bore se kompetentno, minobacačka i artiljerijska vatra je veoma precizna. U šumama istočno i zapadno od Izjuma, kao i južno, na putu za Slavjansk, stvorena su utvrđena područja iz kojih neprestano odlaze mobilne grupe, sa minobacačima i VBR, koji se sklanjaju bukvalno nakon prve salve.

Neprijatelj koristi bespilotne letelice, naoružan je sistemima BUK i prenosnim PVO sistemima, tako da vojna avijacija na ovom području radi veoma pažljivo. Na teritoriji očišćenoj od neprijatelja, ruske trupe dele humanitarnu pomoć, pokušavajući da uspostave elementaran život lokalnog stanovništva. U početku su nas meštani doživljavali sa oprezom, ali sada je većina postavljena vrlo dobronamerno."

Prikazujući taktički pravac delovanja ruske vojske reporter naglašava - "Sada pravac Izjuma postaje prioritet. Ako ofanziva Oružanih snaga Ruske Federacije bude uspešna, onda će to omogućiti da se opkoli čitava Donjecka grupacija neprijatelja i ujedini se sa trupama LDNR, stvarajući kotao za nekoliko desetina hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine. To u Kijevu dobro razumeju, i stoga ulažu sve napore da ometaju napredovanje ruskih trupa."

BONUS VIDEO: RUSI UŠLI U HARKOV: Oklopna vozila se probila u centar drugog najvećeg ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona