"NACIONALISTI SPREČAVAJU SVAKI POKUŠAJ DA SE NAPUSTI MARIUPOLJ" Mizincev napominje da je humanitarna situacija svaki dan sve lošija

Tanjug

12. 03. 2022. u 21:50

NAČELNIK ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev optužio je danas ukrajinske nacionaliste da drže više hiljada stranaca kao živi štit, kao i da ne dozvoljavaju civilima da napuste ugrožene oblasti, navodeći da se humanitarna situacija u Ukrajini pogoršava iz dana u dan, a već je katastrofalna u pojedinim oblastima.

НАЦИОНАЛИСТИ СПРЕЧАВАЈУ СВАКИ ПОКУШАЈ ДА СЕ НАПУСТИ МАРИУПОЉ Мизинцев напомиње да је хуманитарна ситуација сваки дан све лошија

Foto Tanjug/AP

- Nažalost, humanitarna situacija u Ukrajini nastavlja da se brzo pogoršava, a postaje katastrofalna u određenim gradovima - naveo je Mizincev, a prenosi TAS S.

On je optužio "ukrajinske neonaciste" da drže 6.900 stranaca iz 16 zemalja kao taoce i koriste ih kao živi štit.

Rekao je i da su "neonacisti uhapsili i vratili 450 civila, koji su pokušavali da napuste Sumsku oblast na severoistoku Ukrajine i upute se ka Kurskoj oblasti.

- Privatna vozila su zaplenjena, a civili su jednostavno vraćeni u suprotnom smeru - naveo je on.

Mizincev kaže da se Mariupolj suočava sa najtežom humanitarnom situacijom do sada, jer ukrajinski nacionalisti prisilno drže stotine hiljada ljudi, uključujući strance.

- Humanitarna situacija u Mariupolju je kritična. Ukrajinski nacionalisti nasilno drže stotine hiljada ljudi, uključujući i strance. Preteći fizičkim nasiljem nacionalisti sprečavaju svaki pokušaj da se napusti Mariupolj - upozorio je Mizincev.

On je podsetio da je Rusija već isporučila u Ukrajinu 1.935 tona humanitarne pomoći i izvršila 237 humanitarnih misija.

- Samo u poretkla 24 sata izvedene su 22 humanitarne akcije u oblastima oko Kijeva, Zaporožja, Harkova i Černigova i civilima su isporučene 264 tone osnovnih životnih namirnica i lekova - rekao je Mihail Mizincev.

 

BONUS VIDEO:

KOLONA SRPSKIH AUTOMOBILA U MOSKVI: Podrška rusko srpskom bratstvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju