U STRAHU SU VELIKE OČI: Zbog rata u Ukrajini, u Italiji pomama za protivatomskim bunkerima

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

12. 03. 2022. u 00:35

VOJNA intervencija u Ukrajini i strah građana od nuklearnog rata doveli su do neuobičajeno velikog broja zahteva za izgradnjom protivatomskih bunkera.

У СТРАХУ СУ ВЕЛИКЕ ОЧИ: Због рата у Украјини, у Италији помама за противатомским бункерима

Foto Printscreen

- Vlada prava pomama, ali ne iz zona gde se nalaze raketne baze ili vojni aerodromi kao što su „Gedi“ provincija Breše, „Aviano“ Pordenone ili „Sigonela“ kod Siraguze, već iz drugih zona Italije, tako nešto nisam doživeo u 22 godine od kada se bavim ovim poslom.

To kaže inženjer Đulio Kavikjoli, vlasnik firme „Minus Energije“ iz Mantove, lider u izgradnji podzemnih bunkera za zaštitu od nuklearno-bakteriološko-hemijskog rata. Njegova firma od 2000 godine uvozi sistem za izgradnju protivatomskih bunkera, radila je za Nato i za italijansku Avijaciju, ali, kako kaže, ovako nešto nije se dogodilo u ovih 22 godine.

Šokiran je i brojem zahteva, za prvih šest dana od početka vojne intervencije u Ukrajini stiglo mu je oko 300 telefonskih poziva, zahteva za objašenjenjem u vezi sa konstrukcijom, pitanje cena i za koliko vremena mogu biti gotiovi, već je sklopio izvestan broj ugovora za izgradnju. Prvih danas stizala su pitanja iz centralnog dela Italije, posebno iz Rima, Toskane i Emilija Romanje, sada stižu iz severnog dela Apeninskog poluostrva posebno iz Ligurije.

- Ne verujem da postoji birano mesto za nuklearni napad ali narod je preplašen i što je interesantno pozivi ne stižu od bogataša već od srednjeg staleža, posebno od advokata. Svi međutim imaju nešto zajedničko - poseduju sopstvene kuće i tako mogu da izgrade bunker u svom dvorištu ili na svom terenu i uvek sa objašnjenjem „želim da zaštitim svoju decu“ - kaže Kavikjoli.

Inženjer Kavikjoli objašnjava svakome koliko je vremena potrebno za izgradnju bunkera, posebno potpuno novog, sledeći švajcarska pravila izgradnje i ne polazeći od neke već postojeće strukture jer novi garantuju  bolju izdržljivost.

- U manjim gradovima, u provinciji ili selima konstruisati bunker je jednostavnije ali u gradovima kao što je Rim proizilaze razne teškoće, veoma je teško sagraditi ga u već postojećoj strukturi, izgradili smo jedan u garaži i izašlo je dobro ali ta struktura nema karakteristike po švajcarskim merilima, jer ona podrazumevaju i izdržljivost mehaničkog udara jednako onom atmosferskom, potom moraju biti hermetički zatvoreni i imati filtere za zaštitu od takvih napada koji prečišćavaju vazduh - kaže.

Ako se slede švajcarski kriterijumi bunker košta 2.500 do 3.000 evra po kvadratnom metru, za jednu porodicu bi trebalo da bude 25 do 30 kvadratnih metara ali može da bude dovoljno za manju i 12, 13 do 15 metara. Vreme konstrukcije je dva meseca, to je neophodno vreme za potpuno očvršćavanje cementa, ali radnja može da počne tek nakon dozvole od strane opštine gde se gradi.

                                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)