SPREMA SE NESTAŠICA PAPIRA! Zbog sankcija Rusiji italijanska proizvodnja pred bankrotom

P. Z. S. / rt.com

09. 03. 2022. u 20:18

ORUŽANI sukob između Rusije i Ukrajine prelio se na proizvođače papira, kartona i papirne pulpe u Italiji, pri čemu je sve više fabrika prinuđenih da obustave proizvodnju zbog rastućih cena energije.

СПРЕМА СЕ НЕСТАШИЦА ПАПИРА! Због санкција Русији италијанска производња пред банкротом

Foto: Tanjug/AP

Lorenco Poli, šef trgovinskog udruženja Assocarta, upozorio je u utorak da energetska kriza utiče na ceo proizvodni lanac.

Poli je rekao da je industrija već bila pogođena pandemijom, ali da je i dalje „izdržala, čak i proizvodila sa gubitkom“, međutim nedavni rast cena energije zadao je dodatni udarac proizvođačima papira u zemlji. On je takođe pozvao Evropsku uniju da odmah preduzme korake kako bi, barem delimično, ublažila negativne efekte trenutne krize.

Frančesko Zago, izvršni direktor italijanske grupe za proizvodnju papira Pro-Gest, rekao je za list Korijere da je morao da se pozove na višu silu i „privremeno zaustavi proizvodnju“ u šest fabrika. Prema Zagou, „cena prirodnog gasa danas je više od deset puta viša nego pre dvanaest meseci i utrostručila se za nešto više od nedelju dana“. On je ponovio Polijeve pozive vlastima da podrže industriju, naglašavajući da dok tona papira košta oko 680 evra, samo troškovi energije trenutno iznose 750 evra po toj količini papira.

Prema procenama italijanskih medija, širom zemlje postoji oko 150 fabrika papira, a industrija je ostvarila promet od 8,18 milijardi evra u 2021.

Posle ruske vojne ofanzive u Ukrajini i naknadnih sankcija koje je Zapad uveo Moskvi, cene prirodnog gasa su dostigle rekordne nivoe u Evropi, sa rekordnim nivoom od 345 evra po megavat-satu zabeleženim u ponedeljak.

Evropa je u velikoj meri zavisna od ruskog uvoza energenata, a zvaničnici priznaju da će računi u većini zemalja u bliskoj budućnosti još više rasti.

Međutim, EU u celini – kao i pojedine države članice – obećale su da će se vremenom odviknuti od uvoza ruskog prirodnog gasa i nafte, ubrzavajući planirani prelazak na obnovljive izvore energije. Razmatraju se i druge opcije, poput uvoza tečnog prirodnog gasa od bliskoistočnih dobavljača.

BONUS VIDEO - RUSKI TENKOVI SVE BLIŽE KIJEVU: Putinova armija napreduje ka glavnom gradu Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis