PRELAZE NA „HOTSPOT“ PRAVILO: Nemačka 20. marta ukida epidemiološke mere

Tanjug

09. 03. 2022. u 11:29

NEMAČKA će 20. marta ukinuti gotovo sve epidemiološke mere i preći će na „hotspot“ pravilo, koje će dati pokrajinama mogućnost za delovanje u slučaju potrebe, dogovor je koji su postigli ministar pravde Marko Bušman i ministra zdravlja Karl Lauterbah.

ПРЕЛАЗЕ НА „ХОТСПОТ“ ПРАВИЛО: Немачка 20. марта укида епидемиолошке мере

Foto: AP

- Mislim da smo postigli dobar kompromis. On se oslanja na dva stuba. Na jednoj strani u svakodnevnom životu građana više neće biti gotovo nikakvih ograničenja - objasnio je Bušman za ZDF.

Lauterbah je rekao da su izuzetak maske i testovi tamo gde se nalazi veliki broj pripadnika rizičnih grupa, to jest u domovima za stare, za negu i bolnicama.

Takođe, obaveza nošenja maski mogla bi ostati u gradskom prevozu.

- Sve otvoriti, naravno, nije predviđeno - dodao je on.

Drugi stub dogovora je „hotspot“ pravilo, koje će dati mogućnost za uvođenje dodatnih mera u regionima u kojima dođe do većeg širenja korone, u slučaju pojave novog soja virusa.

Prema Lauterbahu ta mera omogućava pokrajinskim skupštinama da same donose odluke o merama.

"Mislim da je to idealni kompromis da na jednoj strani vratimo građanima što više normalnost, i na drugoj strani ostanemo u mogućnosti da delujemo ako postoji konkretna opasnost", objasnio je Bušman.

Lauterbah očekuje da se ovom odlukom može voditi borba i protiv novih talasa korone.

Dogovor dva ministra sada, kao nacrt zakona, mora proći sednicu vlade i dogovor sa pokrajinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)