"KIJEV ODOBRIO SAMO JEDNU RUTU ZA EVAKUACIJU" Mizincev ocenio da su punktovi u ostalim zemljama nespremni da prime izbeglice

Tanjug

08. 03. 2022. u 15:50

MINISTARSTVO odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da je Kijev odobrio samo jednu rutu za evakuaciju stanovništva od 10 koje je prredložila Rusija.

КИЈЕВ ОДОБРИО САМО ЈЕДНУ РУТУ ЗА ЕВАКУАЦИЈУ Мизинцев оценио да су пунктови у осталим земљама неспремни да приме избеглице

Foto: Andrii Nesterenko

Kako je rekao na konferenciji za novinare načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev, ukrajinska strana je potvrdila samo rutu od grada Sumi preko Poltave dalje do granice sa Poljskom, prenosi Interfaks.

On je podsetio da je moskva predložila po dve rute iz Kijeva, Černihova, Sumija, Harkova i Marijupolja, od kojih po jednu iz svakog grada u Rusku Federaciju, kao i jednu preko teritorija koje kontrolišu kijevske vlasti do Poljske, Moldavije, Rumunije.

Kako je ocenio, ispostavilo se da su kontrolni punktovi u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Moldaviji i Rumuniji bili praktično nespremni da prime ukrajinske izbeglice.

Prema njegovim rečima, na graničnim prelazima su se stvorile gužve od automobila i kamiona.

Foto: Andrii Nesterenko

- Ljudi su prinuđeni da napuste automobile i da hodaju sa teškim torbama. Redovi su se protezali i do 40 kilometara, a vreme prolaska prelazi dva dana - rekao je Mizincev.

Takođe je rekao da predstavnici kijevskih vlasti i gradonačelnici gradova ne dozvoljavaju pokušaje evakuacije građana u Rusku Federaciju.

- Zvanični predstavnici kijevskih vlasti i gradonačelnici gradova dobili su najstroža uputstva da spreče svaki pokušaj evakuacije u Rusku Federaciju, odnosno građani jednostavno ne dobijaju informacije o mogućoj evakuaciji u Rusiju i uspostavljanju humanitarnih koridora - poručio je Mizincev, prenose RIA Novosti.

On je pojasnio da svaki pokušaj ulaska u Rusku Federaciju kroz humanitarne koridore oštro suzbijaju nacionalisti.

BONUS VIDEO:

PORUKA SA PRVE LINIJE: Vojnici oružanih snaga DNR čestitali ženama 8. mart

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu