UKOLIKO ZELENSKI POBEGNE: Amerika sprema plan da se stvori Vlada u egzilu u Poljskoj

Novosti online

06. 03. 2022. u 01:25

AMERIČKI Stejt department, Pentagon i ostala američka administracija pripremaju planove u slučaju da vlada ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog mora da napusti Ukrajinu, uključujući i scenario po kojem će Zelenski uspostaviti vladu u egzilu u Poljskoj, piše Vašington post.

УКОЛИКО ЗЕЛЕНСКИ ПОБЕГНЕ: Америка спрема план да се створи Влада у егзилу у Пољској

Foto: pred.admin.Ukr/Tanjug/AP Photo

Kako američki list dodaje, Amerika sprema plan u slučaju „da Vlada Zelenskog bude morala da beži iz ukrajinske prestonice ili iz zemlje“.

-Pravimo planove za vanredne situacije za svaku situaciju, rekao je za list neimenovani zvaničnik američke administracije, koji nije isključio scenario u kojem bi Zelenski stvorio „vladu u egzilu“ u Poljskoj piše list.

Vašington post ističe da je Zelenski razgovarao sa američkim zvaničnicima da li treba da se prebacii iz Kijeva u Lavov, bliže poljskoj granici.

Prema rečima neimenovanog visokog ukrajinskog zvaničnika, obezebeđenje je spremno da Zelenskog i članove njegovog kabineta brzo prebaci iz zemlje.

-Za sada odbija da ode, rekao je ukrajinski zvaničnik za list.

Osim toga, kako navodi Vašington post, evropske diplomate, kao i njihove američke kolege, „počinju da se spremaju kako da podrže ukrajinsku vladu“ u slučaju „pada“ Kijeva.

Prema rečima neimenovanog evropskog diplomate, ranije doneta Rezolucija Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska vojna operacija, služi kao element u „postavljanju temelja“ da se administracija Zelenskog prizna kao legitimna, kao i da se njegova vlada održava „na površini“, čak i u slučaju kada ne bude imala više kontrolu nad svojom zemljom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!