NASTAVLJA SE OFANZIVA: Ukrajinci pretrpeli ogromne gubitke, 12.000 vojnika izbačeno iz stroja, uništeni tekovi, avioni, PVO (FOTO)

Novosti onlajn

05. 03. 2022. u 18:10 >> 01:31

DESETI dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je treću rundu pregovora tokom vikenda. NATO saopštio da uvođenje zone zabrane leta iznad Ukrajine nije opcija. Moskva objavila primirje u Marijupolju radi evakuacije civila.

НАСТАВЉА СЕ ОФАНЗИВА: Украјинци претрпели огромне губитке, 12.000 војника избачено из строја, уништени текови, авиони, ПВО  (ФОТО)

Foto: AP Photo/Vadim Zamirovsky/AP Photo/Vadim Ghirda/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Amerika sprema plan da se stvori vlada u egzilu u Poljskoj

Američki Stejt department, Pentagon i ostala američka administracija pripremaju planove u slučaju da vlada ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog mora da napusti Ukrajinu, uključujući i scenario po kojem će Zelenski uspostaviti vladu u egzilu u Poljskoj, piše Vašington post.

 

Desant na Pervomajsk

Na jugozapadnom pravcu borbe na pravcu Voznesensko-Pervomajsk, u ovoj oblasti su potvrđene informacije o upotrebi desantnih snaga od strane ruske vojske.

Humanitarni koridor iz Harkova

Humanitarni koridor iz Harkova mogao bi biti organizovan u nedelju, napisao je na svom Fejsbuku član ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom i šef frakcije Sluga naroda u Vrhovnoj radi David Arahamija.

Eksplozije u Kijevu, proglašena vazdušna opasnost

U Kijevu je proglašena vazdušna opasnost nakon što je oko ponoći ođeknulo više eksplozija u nekoliko okruga, javlja Unian.

Kako navodi ukrajinska agencija, eksplozije su prijavili očevici. Svi stanovnici Kijeva pozvani su da hitno odu u skloništa.

Foto AP

Iz Generalštava Vojske Ukrajine saopšteno je da "neprijatelj nastavlja ofanzivnu operaciju protiv Ukrajine, uz podršku avijacije i koristi visokoprecizno oružje".

 

Nastavljeno granatiranje DNR

Ukrajinske trupe su dva puta za sat vremena granatirale teritoriju DNR, uključujući i minama kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre. Na naselja Dokučajevsk i Spartak ispaljeno je 16 mina kalibra 120mm.

 

PejPal suspedovao pružanje usluga u Rusiji

Američka kompanija za plaćanje i trensfer novca PejPal (PayPal) suspendovala je danas pružanje svojih usluga u Rusiji navodeći kao razlog "trenutne okolnosti" i tako se pridružila mnogim finansijskim i tehnološkim kompanijama u obustavljanju operacija nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Skoro 12.000 ukrajinskih vojnika izbačeno iz stroja

Ukrajinska strana izgubila je 11.794 poginulih, nestalih i u kritičnom stanju. Zarobljene su 793 osobe.

Foto telegram Voenkor Kotenok Z

Viza i Masterkard obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji

Viza (Visa) je objavila da je obustavila svoje aktivnosti u Rusiji i namerava da prekine transakcije u narednim danima.

Masterkard (Mastercard) kartice izdate u Rusiji više neće biti podržane, a kartice izdate u inostranstvu neće raditi kod trgovaca i bankomata u Rusiji.

Oboreno pet ukrajinskih aviona, helikopter i dron

Zbog odsustva želje ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži „režim tišine“, ofanzivna dejstva ruske vojske nastavljena su od šest sati po moskovskom vremenu (četiri sata po srednjoevropskom), izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

 

PVO DNR uništio 4 balističke rakete Točka-U

Sistemi PVO Donjecke Narodne Republike u subotu su uništili četiri balistička projektila Točka-U ukrajinskih trupa. Njihovi ostaci su pali u stambena naselja četiri grada republike, prenosi Narodna milicija DNR.

 

Lider DNR: “Grizemo” za svaki metar naše zemlje

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je u eteru Jutjub kanala Solovjev uživo rekao da vojne republike tokom specijalne operacije u Donbasu „grizu svaki metar zemlje“.

-Okupatorskim jedinicama, nacionalistima, glodamo bukvalno svaki metar naše zemlje. Mnogo je uspeha, citira Pušilina RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, situacija u Donbasu ostaje teška.

 

Zaharova: U 2022. Ukrajinu stiglo 50 vojnih transporta

U Ukrajinu je od početka 2022.godine sletelo skoro 50 transportnih vojnih aviona sa naoružanjem iz raznih zemalja, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„U prvih mesec i po dana 2022. skoro 50 vojnih transporta sletelo je u Ukrajinu iz raznih zemalja: SAD, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Litvanije. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov i komandant oružanih snaga Valerij Zalužni naveli su u zajedničkoj izjavi od 14. februara da je preko 2.000 tona modernog naoružanja,municije i zaštitne opremae isporučeno u poslednjih mesec dana“, rekla je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ruska zvaničnica je dala detaljnu statistiku isporuka naoružanja i opreme Ukrajini iz raznih zemalja, dodajući da ta statistika pokazuje "kako je Zapad zaista zamišljao primenu Minskih sporazuma", prenosi TASS.

Bajden se obratio ruskom narodu: Ne verujem da želite krvavi rat protiv Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se večeras ruskom narodu

"Ne verujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine - zemlje i naroda sa kojima imate tako duboke porodične, istorijske i kulturne veze", poručio je Bajden.

NATO ne planira uspostavljanje zone zabrane letova

Severnoatlantska alijansa ne planira uspostavljanje zone zabrane letova iznad Ukrajine. 

Ovo je u subotu u intervjuu letonskim novinarima u vojnoj bazi u Adaziju (centralna Letonija) potvrdio predsednik Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili. 

Ministarstvo odbrane Ukrajine priznalo je smrt člana delegacije

Ministarstvo odbrane Ukrajine je 5. marta zvanično priznalo smrt Denisa Kirejeva, člana prve delegacije na pregovorima sa Rusijom . Ovo se navodi u poruci u Telegram kanalu odeljenja.

Napominje se da je Kireev poginuo tokom obavljanja specijalnog zadatka.

- Prilikom obavljanja specijalnih zadataka poginula su tri obaveštajna službenika - saopštili su zaposleni u Glavnom obaveštajnom odeljenju Ministarstva odbrane Ukrajine: Aleksej Ivanovič Dolja, Valerij Viktorovič Čibinjejev, Denis Borisovič Kirejev, saopštila je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine. .

Foto: Profimedia

Vašington post: Zapadne zemlje se pripremaju za scenario gerilskog rata i vlade u egzilu

Ako Rusija uspe da slomi otpor Ukrajine, Stejt department, Pentagon i druge agencije spremaju se da evakuišu predsednika Vladimira Zelenskog u Poljsku, gde će njegova vlada u egzilu voditi gerilski rat, piše Vašington post ..

Evropske zemlje postepeno pripremaju teren za priznavanje vlade Zelenskog kao jedine legitimne vlade Ukrajine, čak i ako ona prestane da kontroliše teritoriju zemlje. Rezolucija koju je nedavno usvojila Generalna skupština UN velikom većinom, biće jedan od razloga za to.

Istovremeno, izvori lista kažu da se gerilski rat u Ukrajini može da se nastaviti još dugo, možda više od godinu dana.

Putin je dozvolio ruskim kompanijama da vraćaju dugove „neprijateljskim zemljama” u rubljama

Vladimir Putin je potpisao ukaz kojim se ruskim kompanijama dozvoljava da kreditorima iz „neprijateljskih“ zemalja otplaćuju dugove u rubljama.

Spisak takvih zemalja odrediće vlada u roku od dve nedelje.

Putin je danas potpisao i ukaz kojim su utvrđene dodatne isplate porodicama za smrt ili ranjavanje ruske vojske u Ukrajini, prenosi Tass

Pušilin: Agonija kijevskog režima

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da kijevski režim živi svoje poslednje dane. On je to rekao u eteru kanala Solovjov uživo u subotu, 5. marta. Prema rečima Pušilina , ukrajinske vlasti se muče i pokušavaju da ostave što je moguće više štete u ovoj državi.

„Ukrajinski režim u svom sadašnjem stanju živi svoje poslednje dane. Ovo je agonija, sa pokušajem da se nanese što veća šteta i ostavi iza sebe“, rekao je Denis Pušilin .

 

Blinken: Pritisak na Moskvu dok ne okonča rat u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na ukrajinsko-poljskoj granici i potvrdio da će SAD nastaviti sankcijama da vrše pritisak na Moskvu i podržavaju Kijev, kako bi na taj način doprineli završetku ruske invazije u Ukrajini.

"Na Rusiju će biti vršen snažan pritisak sve dok rat u Ukrajini ne bude okončan. Čitav svet je uz Ukrajinu, kao što sam i ja ovde u Ukrajini sa svojim prijateljem i kolegom", rekao je Blinken nakon susreta sa Kulebom, prenosi Glas Amerike.

Zeleni koridor za izbeglice iz Ukrajine

Moldavija i Rumunija će formirati „zeleni koridor“ za izbeglice iz Ukrajine kako bi im olakšali tranzit ka Evropskoj uniji, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

Prema njenim rečima, mnogi građani Ukrajine, koji pristižu u Moldaviju, odlaze u druge države.

Moskva: Ozbiljno sumnjamo u neutralnost Austrije

Zvanična Moskva najoštrije je kritikovala Austriju i njeno rukovodstvo - kancelara Karla Nehamera i šefa diplomatie Aleksandera Šalenberga - povodom njihovih stavova u vezi sa krizom u Ukrajini.

Austrijski zvaničnici su proteklih dana imali jednostrane I zaprepaščujuće izjave u vezi sa situacijom u Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenose austrijski mediji.

Kancelar jedne, čini se neutralne Austrije, Karl Nehamer je 27. februara u jednom intervjuu, kao i na konferenciji za novinare 1. marta ispoljio emocionalnu antirusku retoriku protiv ruskog rukovodstva, optuživši ga za kršenje međunarodnog humanitarnog prava, pa čak i za ratne zločine i zločine protiv čovečanstva, naglašava Minisarstvo.

Uz to, ističe Ministarstvo, Nehamer je rekao da su sovjetski komunisti nametnuli Austriji posle Drugog svetskog rata neutralnost.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, s tim u vezi, podseća da je Državni ugovor sa saveznicima 1955.godine bio moguć samo zahvaljujući oslobođenju Austrije od nacizma koje je sprovela Crvena armija.

 

 

Civili ginu u Doneckoj narodnoj republici

Broj poginulih civila u Donjeckoj Narodnoj Republici DNR u posledicama granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine dostigao je  26 ljudi za 17 dana eskalacije u regionu. Ovo je u subotu saopštilo predstavništvo DNR u ZSO.

Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Ruske snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugroženi treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

Tehnički bezbednosni sistemi nisu oštećeni, i nivoi radijacije su i dalje normalni u elektrani u Zaporožju, prema nuklearnom regulatoru zemlje, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Dva od šest reaktora u elektrani, najvećoj u Evropi, trenutno rade nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom, navela je IAEA.

Ukrajina ima četiri nuklearne elektrane sa ukupno 15 reaktora, navodi Asošijejted pres.

Izbeglicama iz Ukrajine dozvoljen je boravak u EU godinu dana

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je dodelu prve tranše u iznosu od 500 miliona evra za pomoć izbeglicama iz Ukrajine, a najavila je i odluku da im se odobri pravo boravka u EU najmanje najmanje godinu.

"EU izdvaja prvu tranšu od 500 miliona evra za pomoć izbeglicama, a ove nedelje smo se pobrinuli da one dobiju pravo na boravak u EU najmanje godinu dana. Izbeglice iz Ukrajine zaslužuju našu solidarnost i podršku, kao i zemlje. da su prihvaćeni“, napisala je fon der Lajen na Tviteru u subotu .

Ranije je Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD dozvolilo Ukrajincima u Sjedinjenim Državama da ostanu u zemlji 18 meseci u okviru humanitarne pomoći zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

Bezbednosni sistemi nuklearnih elektrana u Ukrajini u dobrom stanju  

Bezbednosni sistemi nuklearnih elektrana u Ukrajini su i dalje u dobrom stanju, rekao je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je saopštila da je ukrajinska strana uspela da uspostavi kontakt sa osobljem Zaporoške nuklearne elektrane, najveće u Ukrajini, koja je uzeta pod kontrolu ruske vojske. U ovom postrojenju rade dva od šest reaktora. Osoblje elektrane je saopštilo da sigurnosni sistemi nuklearne elektrane nisu oštećeni, nivo radijacije je normalan.

Nije zabeležena opasnost od širenja radijacije u Ukrajini.

 

Podrška građana Rusije specijalnoj operaciji 

Odluku ruskih vlasti da sprovedu specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini podržava 71 odsto Rusa, navodi Vostok.rs rezultate ankete koju je sproveo  Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja

Ruskoj vojsci veruje 84 odsto građana Rusije.

70% Rusa veruje da je veća verovatnoća da će specijalna operacija za ruske trupe biti uspešna.

Prema mišljenju 46 odsto Rusa, specijalna operacija u Ukrajini ima za cilj da zaštiti Rusiju i spreči raspoređivanje vojnih baza NATO-a na teritoriji Ukrajine.

Nema potvrde informacije o ubistvu jednog od pregovarača Ukrajine

Nema pouzdanih informacija o ubistvu člana ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom Denisa Kirejeva, izjavio je u subotu šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove, član ruske delegacije Leonid. Slucki.

„Denis Kirejev je nekada bio prilično poznat bankar, a sada je, koliko ja znam, poverenik šefa ukrajinske delegacije na pregovorima i šefa većinske frakcije u Vrhovnoj radi Davida Arahamije. za to da li je zaista ubijen, jasno je da još uvek nema informacija“, rekao je Slucki u emisiji Solovjev LIVE.

On je dodao da ne isključuje „da ova informacija neće biti potvrđena u bliskoj budućnosti“.

Ranije u subotu, poslanik Vrhovne rade Aleksij Gončarenko rekao je da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) osumnjičila Denisa Kirejeva, člana ukrajinske pregovaračke grupe, za izdaju i upucala ga prilikom hapšenja. Kirejev je učestvovao u prvoj rundi rusko-ukrajinskih pregovora.

Ukrajinska vojska granatirala Donjeck

Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck dva puta u roku od petnaest minuta, uključujući i zabranjene mine kalibra 122 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Kako se dodaje, ukrajinske snage su danas ponovo gađale jednu od škola u Donjecku i ispalile sedam mina kalibra 120 milimetara na naselje Dokučajevsk u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Gađano je i naselje Gorlovka, na koje je ispaljeno pet granata.

Centar takođe navodi da je u naselju Lugansko i Signalno zbog granatiranja ukrajinskih trupa oštećen dalekovod, zbog čega je bez struje ostalo oko 500 kuća. Istovremeno, naš reporter javlja da nacionalisti u Hersonu pokušavaju da po nalogu Saveta bezbednosti Ukrajine spreče pružanje humanitarne pomoći iz Rusije , kao i da su organizatori tih aktivnosti identifikovani i da će uskoro biti privedeni. Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da su dva autobusa sa 36 ljudi krenula humanitarnim koridorom od Marijupolja do Sahanke u pratnji policije DNR.

Benet posle Moskve otputovao u Berlin

Predstavnica za medije izraelskog premijera Ana Jonatan-Leus rekla je da je Naftali Benet posle posete Moskvi otputovao u Berlin na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Nenajavljeni sastanak održan je uz blagoslov američke administracije, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera.

Foto: Tanjug/AP Photo

Izraelski zvaničnici kažu da je Benetov diplomatski pritisak takođe koordinisan sa Nemačkom i Francuskom i dodao da je izraelski lider "u toku dijaloga sa Ukrajinom“.

Izraelski premijer Benet u subotu je, nakon sastanka u Moskvi sa Putinom, pozvao ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, prenosi Tajms of Israel , pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Podaci ruskog Ministarstva odbrane

Ruske oružane snage su od početka operacije u Ukrajini uništile ukupno 69 ukrajinskih aviona na zemlji, 21 avion u vazduhu i 59 dronova, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je novinarima rekao da su ruske snage od početka operacije uništile i 2.119 ciljeva ukrajinske vojne infrastrukture. Ruska vojska je danas uništila jedan helikopter Mi-8, četiri aviona Suhoj-27 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga i jedan dron Bajraktar TB-2, rekao je Igor Konašenkov. "Danas je izvršeno više udara na ukrajinsku vojnu infrastrukturu", rekao je on novinarima, preneo je TASS.

 

Zelenski se nalazi u Poljskoj? 

Ukrajinski poslanik Ilja Kiva rekao je da je Vladimir Zelenski napustio Kijev i da se nalazi na teritoriji američke ambasade u Poljskoj, prenosi Vostok.rs

 

Kuleba razgovarao sa Blinkenom na ukrajinsko-poljskoj granici

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na ukrajinsko-poljskoj granici.

"Imali smo pregovore tačno na granici u neutralnoj zoni, zatim smo prešli granicu sa Ukrajinom - nekoliko koraka kao simbol podrške. Imali smo produktivnu diskusiju o efikasnosti sankcija koje se primenjuju protiv Rusije i preduzetim merama. , ali i, što je još važnije, o našim budućim koracima u isporuci Ukrajine važnog naoružanja i primeni dodatnih sankcija Rusiji“, naglasio je Kuleba.

"Uveren sam da ćemo to sprovesti u narednim danima. Sjedinjene Države će takođe koordinisati svoje napore sa svojim evropskim saveznicima", rekao je Kuleba.

Plaćene armije učestvuju u borbama na svim kriznim tačkama u svetu / Foto EPA

Zemlje koje tolerišu slanje plaćenika u Ukrajinu saučesnicima u ratnim zločinima

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova komentarisalo je aktivnosti zemalja koje odobravaju slanje plaćenika za učešće u neprijateljstvima u Ukrajini. Komentar zvanične predstavnice Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove objavljen je u subotu, 5. marta, na sajtu i društvenim mrežama resora.

Zaharova je napomenula da zemlje NATO-a, iako izjavljuju da alijansa nije deo „sukoba“ u Ukrajini, ipak isporučuju oružje ovoj zemlji i doprinose slanju tamošnjih plaćenika.

„Uprkos izjavama da NATO nije deo „sukoba u Ukrajini“, alijansa nastavlja da pomaže kijevskom režimu, uključujući snabdevanje oružjem. Neke zemlje članice odobravaju slanje plaćenika, uključujući i „bivše vojno osoblje“, da učestvuju u neprijateljstvima na strani nacionalističkih formacija“, rekla je Zaharova.

Zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da vlasti zemalja koje tolerišu slanje plaćenika u Ukrajinu „postaju saučesnici u ratnim zločinima“.

Foto: Profimedia

Demilitarizacija podrazumeva lišavanje Ukrajine oružja koje može da ugrozi Rusiju

Demilitarizacija Ukrajine znači da u zemlji nema oružja koje bi potencijalno moglo da ugrozi bezbednost Rusije, izjavio direktor drugog odeljenja ZND ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk.

„Neophodno je isključiti prisustvo u Ukrajini odgovarajućih vrsta i količina naoružanja koje predstavlja pretnju po bezbednost Rusije. Ulazak Ukrajine u NATO i razmeštanje NATO baza i naoružanja na njenoj teritoriji je apsolutno neprihvatljivo. To je ono što se podrazumeva pod demilitarizacijom“, rekao je Aleksej Poliščuk.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da tokom izvođenja specijalne vojne operacije Rusije zemlje NATO-a nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini, što stvara neprihvatljive rizike.

Aleksij Poliščuk je takođe rekao da je neprihvatljivo prisustvo nuklearnog oružja u Ukrajini.

„Ne možemo govoriti o posedovanju nuklearnog oružja od strane Kijeva. Nemoguće je zamisliti šta bi se moglo dogoditi da su ukrajinski nacisti dobili pristup atomskoj bombi“, rekao je on.

Kadirov predložio Zelenskom da prenese vlast na Janukoviča

Šef Čečenije Ramzan Kadirov obratio se ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom , predlažući da prenese vlast na bivšeg predsednika zemlje Viktora Janukoviča . Apel je objavljen na društvenim mrežama u subotu, 5. marta.

Ramzan Kadirov je rekao da Zelenski ima šansu da „sačuva obraz“ i „pristojno korača putem“.

Šef Čečenije je istakao da se Vladimiru Zelenskom ne obraća kao predsedniku Ukrajine, pošto Viktora Janukoviča smatra legitimnim liderom ove zemlje..

Rusija pozvala EU i NATO da prestane da naoružava Ukrajinu

Rusija je pozvala Evropsku uniju i NATO da prestanu da bezobzirno usmeravaju napredno oružje Ukrajini, kako bi se izbegli rizici za međunarodnu civilnu avijaciju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Još jednom pozivamo zemlje EU i NATO da prestanu bezobzirno da ''upumpavaju'' u neodrživi kijevski režim najsavremenije oružje, kako bi se izbegli ogromni rizici po međunarodno civilno vazduhoplovstvo i druge transportne komunikacije ne samo u Evropi, već i van njenih granica", navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Kako je naveo Rojters, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti, Moskva je posebno zabrinuta da bi prenosive protivvazdušne rakete "Stinger" mogle da završe u rukama terorista, predstavljajući pretnju za civilne avio-kompanije.

Polišcuk:Ocekujemo da pregovori donesu ponovo mir u Ukrajinu

Moskva se nada da će pregovori sa Kijevom rezultirati obnavljanjem primirja u Donbasu i povratkom mira i pravde za sve narode u Ukrajini, izjavio je Aleksej Poliščuk, direktor Odeljenja za zemlje ZND Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

'''Očekujemo da će pregovori biti vođeni na konstruktivan način i da će dovesti do obnavljanja mira u Donbasu i povratku svih naroda Ukrajine mirnom i pravednom životu što je pre moguće“, rekao je Poliščuk za TASS.

Rusija i Ukrajina će u ponedeljak održati treću rundu pregovora o okončanju neprijateljstava, saopštio je danas ukrajinski pregovarač David Arahamija u objavi na Fejsbuku, ne navodeći više detalja.

U četvrtak su se dve strane složile da otvore humanitarne koridore kako bi se civilima omogućilo da izađu iz nekih borbenih zona, iako je u praksi bilo kašnjenja u njihovoj implementaciji, preneo je ranije Rojters.

Izbeglice masovno napuštaju Ukrajinu

U EU je već stiglo preko 1,2 miliona izbeglica iz Ukrajine, a taj broj će se višestruko povećati u bliskoj budućnosti, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Broj izbeglica iz Ukrajine koje su stigle u Evropsku uniju već je premašio 1,2 miliona ljudi i verovatno će se višestruko povećati u narednim danima i nedeljama“, rekla je ona i naglasila da im je „potrebna hitna pomoć EU“. "

Evakuisano još 36 civila

Donjecka Narodna Republika uspela je da evakuiše još 36 ljudi iz Mariupolja, pored 17 stanovnika koji su ranije u subotu mogli da budu evakuisani humanitarnim koridorima, saopštio je Štab Teritorijalne odbrane DNR.

London: Rusija koristi prekid vatre u Maroupolju da izbegne osude

Velika Britanija je saopštila danas da je prekid vatre koji je predložila Rusija u ukrajinskom gradu Mariupolju verovatno pokušaj da se izbegne međunarodna osuda i šansa za resetovanje ruskih snaga za ponovnu ofanzivu, javlja Rojters.

Optužujući Ukrajinu za kršenje sporazuma, Rusija verovatno nastoji da prebaci odgovornost za sadašnje i buduće civilne žrtve u gradu, navodi britansko Ministarstvo odbrane u, kako navodi Rojters, obaveštajnom izveštaju.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske nacionaliste da sprečavaju civile da napuste Mariupolj i Volnovahu.

Gradska skupština Mariupolja saopštila je, međutim, da Rusija ne poštuje primirje.

Erdogan preneo Putinu da je Zelenski spreman na susret u Turskoj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan preneo je Vladimiru Putinu da je ukrajinski lider Volodimir Zelenski spreman da se sastane sa ruskim predsednikom u Turskoj, rekao je danas Erdoganov predstavnik za medije Ibrahim Kalin.

"Nastavljamo da radimo u tom pravcu, održavanje takvog susreta bi se bez sumnje pozitivno odrazio na situaciju. Spremni smo da damo svoj dopinos", rekao je Kalin, javila je TV TRT

Kako je preneo Sputnjik, Kalin je dodao i da je Turska dobila dozvolu od zapadnih saveznika da zadrži otvoren kanal komunikacije sa Rusijom.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Putin planira da se čuje telefonom sa Erdoganom.

Foto AP

Treća runda pregovora Rusije i Ukrajine biće održana u ponedeljak

Treća runda pregovora Ukrajine i Rusije biće održana u ponedeljak, 7. marta.

Ovo je saopštio član ukrajinske delegacije David Arahamia.

Poginuo čuveni komandant Voha

Komandant bataljona "Sparta" Vladimir Žoga (Voha) poginuo je danas dok je pokrivao evakuaciju žena i dece iz Volnovahe.

“Smrtno je ranjen dok je osiguravao izlazak civila iz ovog naselja. Izviđači „Sparte“ su pokrivali evakuaciju civila, uglavnom žena i dece. Nacisti su otvorili vatru na njih“, rekao je Denis Pušilin.

Šef DNR saopštio je da je Vladimir Artemovič Žoga posthumno odlikovan zvanjem Heroja Donjecke Narodne Republike.

Putin i izraelski premijer Benet razgovaraju o situaciji oko Ukrajine

U Moskvi se održavaju razgovori između ruskog predsednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Naftalija Beneta . Ovo je saopštio zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov .

Peskov je precizirao da Putin i Benet razgovaraju o situaciji oko Ukrajine.

Ranije je objavljeno da je izraelski premijer Naftali Benet tokom telefonskog razgovora u nedelju, 27. februara, ponudio Vladimiru Putinu posredničke usluge ove zemlje u organizovanju rusko-ukrajinskih pregovora o obustavi neprijateljstava u Ukrajini.

 

Rusija pozvala baltičke zemlje da zaštite njene ambasade

Moskva je danas zatražila od vlasti u Estoniji, Letoniji i Litvaniji da preduzmu mere u cilju zaštite ruskih ambasada, nakon što je ruski diplomata napadnut u litvanskoj prestonici Viljnusu, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj ruske agencija RIA Novosti.


''''Upozoravamo Viljnus, Rigu i Talin da su oni odgovorni za posledice antiruske psihoze koju su pokrenuli“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

U izveštaju ruske agencije nisu dati nikakvi detalji o prijavljenom napadu na diplomatu, navodi Rojters.

Foto AP

Kuleba najavio spremnost da se sastane sa Lavrovom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba otkrio je uslove pod kojima smatra mogućim da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom . Kuleba je ovo rekao u eteru TV kanala Ukrajina 24.

Prema rečima Kulebe , on smatra mogućim da se razgovori sa Lavrovom održe u Turskoj ako se uklope u opšti okvir rusko-ukrajinskog pregovaračkog procesa. Kuleba je takođe pojasnio da će sesti za pregovarački sto sa Lavrovom ako perspektiva pregovora bude smislena.

„Ako vidim da pregovori sa Sergejem Lavrovom mogu da budu smisleni i da će se to uklopiti u opšti okvir pregovaračkog procesa, onda, naravno, neću odbiti“, rekao je Kuleba .

 

Zaharova: Odgovor na sankcionu histeriju biće proporcionalan

Moskva će uvesti proporcionalno jake mere prema Londonu kao odgovor na britansku sankcionu histeriju, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Sankciona histerija u kojoj jednu od glavnih, ako ne i glavnu ulogu igra London, ne ostavlja nam izbora nego da uvedemo proporcionalno snažne mere. Njihov rezultat biće, bez sumnje, potkopavanje britanskih interesa u Rusiji. Uzgred, London je poslednjih dana sam dovoljno učinio u tom pogledu - navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je dodala da situacija sa sankcijama Britanije protiv Rusije potvrđuje da su rusofobija i napori da se destabilizuje ruska državnost neodvojivi elementi britanske politike.

 

Nastavak ofanzive na Mariupolj i Volnovahu

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je nastavak ofanzive na Mariupolj i Volnovahu od 18.00 u subotu, 5. marta, zbog nespremnosti ukrajinske strane da utiče na nacionalističke formacije. Ovo je u subotu na brifingu izjavio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov 

Konašenkov je pojasnio da su trupe LNR zauzele naselja Golikovo, Nevskoje i Katerinovka, a trupe DNR preuzele su kontrolu nad Začatovkom, Hlebodarovkom, Novotatarovkom, Kalmom i Mirnom. Napredovali su sedam kilometara.

Odluka o nastavku ofanzivnih dejstava usledila je zbog činjenice da su nacionalističke formacije koristile civilno stanovništvo Marijupolja i Volnovahe kao „živi štit“ i koristile „režim tišine“ najavljen u subotu 5. marta od 10 do 17 časova u cilju jačanja njihove pozicije i pregrupisavanje, primetio je Konašenkov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Istovremeno, niko od civila Mariupolja i Volnovahe za to vreme nije izašao duž deklarisanih bezbednosnih koridora, precizirao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izvestilo o četiri oborena ukrajinska aviona 

Četiri aviona Su-27 Oružanih snaga Ukrajine oborena su u borbama u Žitomirskoj oblasti. Ovo je u subotu, 5. marta 2022. godine, saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije.

„Samo 5. marta uništeno je: pet radarskih stanica, dva zenitno-raketna sistema Buk M-1, četiri aviona Su-27 Oružanih snaga Ukrajine oboreno je u vazdušnoj borbi u Žitomirskoj oblasti i 1 Su-25 je oboren sistemima protivvazdušne odbrane u oblasti Nižin“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, navodi se da su ruske snage PVO uništile helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i bespilotnu letelicu Bairaktar ​​TB-2.

Ruski vojnici i oficiri nastavljaju da pokazuju hrabrost, hrabrost i herojstvo tokom specijalne vojne operacije. Rusko Ministarstvo odbrane je obećalo da će redovno donositi informacije o podvizima i herojstvu ruske vojske. Danas Komsomolskaja Pravda ima na raspolaganju 7 nagradnih listova.

Ruska vojska kontroliše ukrajinsku vojnu bazu kod Hersona

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad vojnom bazom ukrajinske vojske u blizini sela Radensk kod Hersona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo takođe ističe da su ukrajinski vojnici užurbano napuštali svoje položaje u Hersonskoj oblasti i da su tako ostavili bazu sa tehnikom, naoružanjem i municijom.

Zarobljena oprema uključuje municiju, BRDM-2, BMP-1 i T-64 zajedno sa raznim vozilima za snabdevanje.

Video sa napuštenom opremom i naoružanjem Oružanih snaga Ukrajine 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke napuštene opreme i dokumenata Oružanih snaga Ukrajine (AFU)

Na snimku se vide izgoreli i polomljeni tenkovi i borbena vozila ukrajinske vojske.

UN: Od početka napada poginuo 351 civil, ranjeno 707

Najmanje 351 civil poginuo je u Ukrajini od početka napada ruskih trupa na tu zemlju 24. februara, a 707 je ranjeno, iako je pravi broj verovatno znatno veći, saopštila je danas posmatračka misija UN.

Većina civilnih žrtava prouzrokovana je eksplozivnim oružjem sa širokim udarom, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višebacajućih raketnih sistema, kao i od raketnih i vazdušnih udara, saopšteno je iz Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, preneo je Rojters.

On veruje da su stvarne brojke znatno veće, posebno na teritoriji koju kontroliše Vlada i to poslednjih dana, pošto je prijem informacija sa nekih lokacija na kojima su trajala intenzivna neprijateljstva odložen i mnogi izveštaji još čekaju na potvrdu, navodi se u saopštenju.

Misija je saopštila da stotine navodnih civilnih žrtava u gradu Volnovaha, gde su u toku pokušaji da se otvori bezbedan koridor za evakuaciju opkoljavanjem ruskih snaga, tek treba da budu potvrđene.

Sergej Neverov: Nema sporazuma bez denacifikacije

Ubistvo u Kijevu člana prve delegacije Ukrajine u pregovorima sa Ruskom Federacijom Denisa Kirejeva dokazuje da bez potpune denacifikacije zemlje neće biti moguće postići bilo kakve sporazume sa Rusijom, izjavio je potpredsednik Državne dume Sergej Neverov.

Ranije su ukrajinski mediji, pozivajući se na svoje izvore, javili da je Denis Kirejev, član ukrajinske delegacije na pregovorima sa Ruskom Federacijom tokom njihovog prvog kruga, ubijen dok ga je pritvorila SBU, a navodno je osumnjičen za izdaju. Na mreži je objavljena fotografija tela muškarca, navodno snimljena na mestu ubistva Kirejeva.

Uskoro treća runda pregovora Moskve i Kijeva

Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine biće održana „u narednih dan-dva“, rekao je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kina pozvala EU, SAD i NATO da se angažuju u ravnopravnom dijalogu sa Rusijom

Kineska vlada se protivi daljoj eskalaciji situacije u Ukrajini i pokušava da dolije ulje na vatru, rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Razvoj situacije u Ukrajini dostigao je tačku koju Kina nije želela da vidi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, kineska vlada poziva SAD, NATO i EU da se angažuju u ravnopravnom dijalogu sa Rusijom kako bi razvili održiv mehanizam za obezbeđenje bezbednosti u Evropi.

 

Otkrivene laboratorije za proizvodnju narkotika u okolini Mariupolja

Snage DNR otkrile su blizini Marijupolja laboratorije za proizvodnju narkotika za ukrajinske nacionaliste, javlja naš dopisnik sa lica mesta. On navodi i da je turska zastava pronađena kod Marijupolja u radionici za proizvodnju bombi za dronove ukrajinskih nacionalista.

Ukrajinski radikali su pravili bombe koje su skrivali u običnim predmetima, uključujući igračke, nekoliko primera je pokazao predstavnik snaga DNR.

London pozvao Britance da napuste Rusku Federaciju

Britanska vlada snažno preporučuje da podanici kraljevine napuste Rusiju zbog specijalne operacije u Ukrajini.

„Ako vaš boravak u Rusiji nije od suštinske važnosti, toplo preporučujemo da ga ostavite na preostalim komercijalnim rutama“, navodi se u izjavi britanskog Forin ofisa za Gardijan.

Saopštenje takođe sadrži preporuku da se ne dolazi u Rusiju zbog nemogućnosti da se odatle vrati direktnim letom nazad za Veliku Britaniju, napominje list.

Od početka vojne specijalne operacije u Ukrajini, evropske zemlje i SAD su uvele sankcije Ruskoj Federaciji, a posebno su uticale i na zatvaranje vazdušnog prostora.

Moskva uručila protestnu notu američkom ambasadoru zbog izjave senatora o Putinu

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov uručio je američkom ambasadoru u Moskvi Džonu Salivanu protestnu notu povodom skandalozne izjave senatora Lindzi Grejema o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Kako su ocenili u Ministarstvu, izjava je u suštini poziv na terorizam.

Podsetimo, američki senator Lindzi Grejem, republikanac koji u Senatu SAD predstavlja Južnu Karolinu, porukom na društvenoj mreži Tviter pozivao građane Rusije da liše života ruskog predsednika Vladimira Putina. On je naveo i da ko to bude uradio „učiniće uslugu sebi i celom svetu“.

Zelenski ponovo govorio o nuklearnom oružju u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je NATO za pasivnost i rekao da će zbog toga njegova zemlja morati da raskine Budimpeštanski memorandum, koji bi Ukrajini omogućio stvaranje nuklearnog oružja.

Odgovarajuću izjavu je šef ukrajinske države objavio na društvenim mrežama.

„Sve za šta je Alijansa danas bila sposobna je da kroz svoj sistem nabavke propusti 50 tona dizel goriva za Ukrajinu. Valjda da bismo spalili Budimpeštanski memorandum, da bolje gori. Već nam je izgorelo. Ne znam koga možete zaštititi i da li su zemlje Alijanse sposobne da zaštite. Nećete moći da nas potplatite litrama goriva“, rekao je Zelenski.

 

Ukrajina dobila status članice NATO centra za saradnju u sajber odbrani

Upravni odbor NATO centra za saradnju u sajber odbrani (CCDCOE) odlučio je da Ukrajini dodeli status članice CCDCOE, navodi Interfaks.

„Estonija, kao zemlja domaćin CCDCOE, već duže vreme sarađuje sa Ukrajinom na jačanju sajber bezbednosti i otpornosti, tako da pozdravljamo odluke članica NATO-a koje su pristale da Ukrajini daju status države članice CCDCOE“, estonski Ministar odbrane Kale Laaneta citirao je izjavu u subotu estonskog ministra odbrane Kale Laaneta.služba ministarstva.

CCDCOE sa sedištem u Talinu je NATO akreditovani centar za sajber bezbednost i think tank. Specijalizovao se za interdisciplinarna primenjena istraživanja, analizu, razmenu informacija i obuku i vežbe u oblasti sajber odbrane.

Erdogan: Turska će nastaviti da ulaže napore za postizanje mira

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da će Turska nastaviti da ulaže napore za postizanje mira između Ukrajine i Rusije.

Turska, članica NATO, deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru i ima dobre veze sa obe države, prenosi Rojters.

Ankara je saopštila da je napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljiv i ponudila da bude domaćin mirovnih pregovora, ali se protivi sankcijama Moskvi.

Nove eksplozije u Mariupolju 

U oblasti Mariupolja odjeknulo je nekoliko eksplozija, u samom gradu vidljivi su stubovi crnog dima. Ovo javlja dopisnik RIA Novosti. Napominje se da su eksplozije odjeknule oko 13 sati po moskovskom vremenu. Stubovi crnog dima viđeni su i u samom gradu.

Čečenski muftija pozvao na džihad protiv Ukrajine

Čečenski muftija Salah Mežiev, prijatelj i duhovni vođa lidera Čečenije Ramzana Kadirova, izdao je fetvu čečenskim borcima da je borba na strani Rusije u Ukrajini džihad i da će oni koji poginu na tom putu biti šehidi, piše Dnevnik.ba.

Šehid je reč iz arapskog jezika, a znači mučenik ili žrtva, i šehidom se smatra svaka osoba koja pogine u džihadu i automatski ima mesto u dženetu, odnosno raju.

- Čečenski borci koji odlaze u Ukrajinu učestvovaće u vojnom sukobu odlaze u džihad i bore se za Alaha, rekao je muftija Salah Mežiev u poruci borcima Ramzana Kadirova koja je objavljena na kanalu Grozni TV.

Putin: Odluka o pokretanju operacije bila jako teška

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je teškom odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- To sam rekao na početku operacije i govorio pre nego što je ova odluka doneta. Teška odluka, bez ikakve sumnje - rekao je Vladimir Putin odgovarajući na pitanje.

Foto: Profimedia

- Rusija je odmah odreagovala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Marijupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude - rekao je Putin.

- Nacionalisti, ovi banderovci, neonacisti, ne mogu se drugačije nazvati, pucaju na svoje vojnike. Tamo, u skoro svakoj jedinici, uvode se ovi nacionalisti, nekoliko desetina ljudi, i ponašaju se na veoma surov način - naglasio je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da ukrajinske vlasti drže oko 6.000 stranih studenata u Harkovu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ruska vojska ima dovoljno kapaciteta da izvrši sve zadatke po pitanju specijalne operacije u Ukrajini.

- Imamo dovoljno snage i sredstava da uradimo sve što smo sebi zadali- rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe rekao i da ukoliko Ukrajina nastavi da se ponaša kako se ponaša – u pitanje će doći i ukrajinska državnost.

Putin je dodao da će smatrati učešćem u vojnom sukobu odluku bilo koje zemlje da uvede zonu zabrane letova nad Ukrajinom – i nije važno u kojoj su organizaciji.

Avion iz Peterburga krenuo po diplomate

Specijalni avion uputio se iz Sankt Peterburga u Vašington da bi preuzeo ruske diplomate, a ne radi pregovora sa SAD, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: EPA

Prema njenim rečima, u „nepoznatom avionu" kompanije „Rusija", koji se iz Sankt Peterburga uputio u Vašington, „borci informacionog fronta" su istovremeno videli „bekstvo Rusa" i „pokušaj Moskve da ostvari kontakt s Amerikancima".

DNR se pridržava prekida vatre

- Neće biti otvaranja vatre sa naše strane u ovom koridoru - rekao je Basurin za televizijski kanal „Rusija 1“.

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je, da bi zastrašila ljude, počela da puca i u Volnovahi i u Marijupolju. Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je prekid vatre od 10.00 po moskovskom vremenu radi izlaska civila iz Mariupolja i regionalnog centra Volnovahe severno od njega.

Eksplozije odjekuju Mariupoljem

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u oblasti Mariupolja, a u samom gradu se vide stubovi gustog crnog dima, prenose RIA Novosti.

Eksplozije su odjeknule oko 11.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Kuleba: NATO oseća strah

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da NATO nije onakav kakvim su ga Ukrajinci zamišljali i da stav alijanse o krizi u toj zemlji ne izaziva poštovanje.

Foto Shutterstock

- Želim da napravim jasnu razliku - postoji politički dogovor u NATO-u kako bi saveznici na bilateralnom nivou pomogli Ukrajini na svaki mogući način, ali sama alijansa kao organizacija je suštinski nestala. Moramo iskreno da govorimo o tome. Ukrajinci moraju jasno i pošteno da vide da NATO u stvari nije onakav kakvim su ga Ukrajinci zamišljali. Ako sutra promene stav – bravo! U međuvremenu, njihov stav ne izaziva poštovanje - rekao je Dmitrij Kuleba.

Aeroflot obustavlja sve međunarodne letove od 8. marta

Aeroflot obustavlja sve međunarodne letove od 8. marta, objavila je avio-kompanija.

Aeroflot će nastaviti letove unutar Rusije i za Minsk.

"NATO je svestan nemogućnosti učešća"

NATO je svestan nemogućnosti direktnog učešća u onome što se dešava u Ukrajini, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je komentarisao odluku NATO da ne uvede zonu zabranjenog letenja iznad Ukrajine.

Foto: EPA

Peskov je dodao da će ovi praznici biti radni za predsednika Vladimira Putina.

Peskov je zamoljen da Putina prikazuje na TV-u ne samo na sastancima, već i, na primer, kada razgovara telefonom sa stranim liderima.

Ukrajinci likvidirali člana svoje delegacije sa pregovora sa Rusijom

Denis Kirejev, član kijevske delegacije na pregovorima sa Rusijom, likvidiran je od strane Službe bezbednosti Ukrajine, prenosi Izvestja.ru.

Prema rečima poslanika Vrhovne rade Ukrajine Aleksandra Dubinskog, Kirejev je bio osumnjičen za izdaju, a ubijen je prilikom hapšenja.

Mizincev: Ukrajinci drže 5.000 stranaca kao živi štit

Ukrajinske snage, a pre svega borci nacionalističkih bataljona, drže oko 5.000 stranaca kao živi štit, saopštio je šef Nacionalne uprave za odbranu Rusiije Mihail Mizincev.

- U gradu Sumi nacionalisti su pretukli oko 20 pakistanskih studenata koji su želeli da napuste grad i vratili su ih u studentski dom - rekao je on.

Lavrov optužuje Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski teži tome da izazove sukob Rusije i NATO-a, ocenio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Foto: Gazeta.ru

- Ako se Zelenski tako iznervirao zbog nemešanja NATO-a u sukob, to znači da računa na NATO u rešavanju situacije - rekao je Lavrov. 

Blinken: Ruska vojska je superiorna

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da ne smatra da je poraz Ukrajine neizbežan, ali je priznao da ruske oružane snage daleko prevazilaze potencijal ukrajinske vojske.

Foto AP

- Postoji stara izreka da su jedine stvari koje su neizbežne u životu smrt i porezi, tako da ne mislim da je sve neizbežno. Ali istina je da težina ruske vojske - ako Rusija uloži svu svoju snagu u to - daleko prevazilazi ono za šta je Ukrajina sposobna - rekao je Entoni Blinken.

Šuljgin: Upućene pretnje ambasadi u Holandiji

Ambasador Rusije u Holandiji Aleksandar Šuljgin izjavio je da njemu i saradnicima ambasade stižu pretnje fizičkim nasiljem, pa čak i pisma s belim prahom.

Prema njegovim rečima, postoje akcije zastrašivanja, a 4. marta na teritoriju konzularnog odeljenja Ambasade Rusije bačena je eksplozivna naprava ručne izrade, odnosno balon s gasom koji nije proradio.

- To nije jedina akcija. Na moju adresu, adresu vojnog atašea i još trojice starijih diplomata ambasade poslata su pisma s belim prahom. Očekuje se da će to da nas demorališe i zastraši. Želim da vas uverim da Ambasada radi uobičajeno - rekao je diplomata za ruski „Prvi kanal“.

Zelenski: Videćemo može li se ići dalje

Ukrajina će videti šta se dalje može učiniti kada je reč o pregovorima s Rusijom, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Foto pred.admin.Ukr

- Videćemo da li se može ići dalje u pregovaračkom procesu - rekao je Zelenski u videoobraćanju objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

U Litvaniji trenutno 3.000 vojnika NATO-a

Ministarstvo odbrane Litvanije saopštilo je da NATO povećava broj trupa u toj zemlji, a trenutno je tamo razmešteno 3.000 vojnika.

- Broj NATO trupa u Litavniji trenutno je poraslo do 3.000 i ta brojka nastavlja da raste - rekao je ministar odbrane Arvidas Anušauskas.

Pušilin: Skupljamo informacije o žrtvama eksplozije

- Skupljamo informacije o žrtvama eksplozije u Mariupolju na bulevaru Meotida, pomažu i naše bespilotne letelice - saopštio je Pušilin.

Foto: Printscreen/Jutjub

DNR: Oslobođeno 39 naselja

Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je od subote već oslobođeno 39 naselja koja su ranije bila pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Napominje se da je reč o naseljima Pavlopolj, Piščevik, Viktorovka, Bogdanovka, Novognatovka, Nikolajevka, Ribinskoje, Trudovskoje, Vasiljevka, Prohorovka, Starognatovka, Svobodnoje, Donskoje, Anadol, Andreevka, Granit, Gnutovo, Bugas, Staromari , Kamenka, Novoselovka, Novoselovka Druga, Kremenevka, Fedorovka, Zamožnoje, Širokino, Talakovka, Sartana, Berdjansk, Primorskoe, Orel, Stepanovka, Topola, Malojanisol, Lebedinskoje, Vodjanoje, Krasnovka, Novokrasnovka.

Izabrana ruta za humanitarni koridor

Za humanitarni koridor izabrana je ruta Mariupolj-Nikolskoe-Rozovka-Pologi-Orehov-Zaporožje, saopštile su vlasti Mariupolja.

Prema njihovim rečima, biće nekoliko etapa evakuacije iz Mariupolja tokom nekoliko dana, kako bi svi koji žele da odu to mogli da urade.

Azovi digli u vazduh zgradu u Mariupolju

Pripadnici Azova digli su u vazduh kuću u Mariupolju, ispod ruševina 200 ljudi, većinom žena i dece, rekao je Pušilin, prenosi Izvestja.ru.

Jedinice DNR dobile naređenje o prekidu vatre

- Naše jedinice su dobile sve relevantne komande o prekidu vatre, ali do sada nijedna osoba nije prošla humanitarnim koridorom - rekao je Pušilin.

Ukrajinci digli most blizu Luganska

Ukrajinski nacionalisti digli su u vazduh most preko reke Severni Donjec u blizini Luganska, prenosi reporter Sputnjika.

Kako tvrdi, građani su primorani da prelaze čamcima sa jedne strane grada na drugu.

Na nekim stubovima je još ostalo eksploziva.

Sužava se krug oko Mariupolja

Krug odbrane oko Marijupolja se sužava, međutim, pripadnici nacionalističkih bataljona „Azov“ i „Ajdar“ i dalje pucaju po ruskim snagama i to iz bolnica, vrtića i porodilišta.

Istovremeno, snage Luganske Narodne Republike nastavile su ofanzivu i preuzele kontrolu nad mestima Priobraženka, Komsomoljsko, Zagorno, Dorožanka, Rešetilovsko, Konstantinovko, Ševčenko, Čuvarevka, Proletarsko i Ljubimovka.

Rusi uništili skladište "Džavelina"

Ruska vojska je tokom noći preciznim raketnim udarima uništila skladište sa protivtenkovskim naoružanjem „Džavelin“ koje se nalazilo u ukrajinskom gradu Žitomiru, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Istovremeno, kako je rekao, ruske snage vrše napad širokog obima i preuzele su kontrolu nad 10 gradova.

Foto: MO SAD

Konašenkov je precizirao i da su snage Donjecke Narodne Republike uspele da prodru 27 kilometara unutar odbrane ukrajinske vojske, te da je preuzeta kontrola nad gradovima Novogrigorovsk, Novonikolajevka, Voljnoje, Listvjanka i Antonovka.

Takođe je naveo i da je do sada uništeno 2.037 objekata vojne infrastrukture uključujući i 71 komunikacijski punkt, kao 98 PVO sistema S-300, „Buk“ i „Osa“.

Istovremeno, kako je rekao, uništena su 82 ukrajinska aviona, 708 tenkova i drugih oklopnih vozila, 56 dronova i 74 višecevnih raketnih sistema.

 

Ilon Mask: Starlink odbija da blokira ruske informativne izvore

Američki preduzetnik Ilon Mask izavio je da „Starlink“ odbija da blokira ruske informativne portale, bez obzira na molbe pojedinih država.

Azarov: Provokacija u Zaporožju pažljivo smišljena

Provokacija u nuklearki Zaporožje bila je pažljivo smišljena, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je želeo da je iskoristi da ubedi zapadne zemlje da uvedu zonu zabrane letova iznad Ukrajine, rekao je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov za RIA Novosti.

Senat SAD pozvan da razgovara sa Zelenskim

Senat Sjedinjenih Američkih Država pozvan je da razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim putem aplikacije Zum (Zoom), javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Rusija proglasila zatišje

Rusija je proglasila zatišje u Ukrajini kako bi bio omogućen izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prekid vatre stupa na snagu danas u 10 časova po moskovskom, osnosno 8 po centralnoevropskom vremenu, navodi RIA Novosti.

Rusi objavili snimak napredovanja snaga

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napredovanja ruskih snaga u Kijevskoj oblasti, za vreme izvođenja specijalne vojne operacije.

Blumberg suspendovao rad svojih novinara u Rusiji

Američka novinska agencija Blumberg donela je odluku da suspendovuje rad svojih novinara u Rusiji, potvrdio je danas glavni urednik te informativne kuće Džon Mikletvejt.

- Sa velikim žaljenjem smo odlučili da privremeno obustavimo naš rad i izveštavanje iz Rusiji - istakao je on i ocenio da je došlo do promena u stepenu slobode medija koje onemogućavaju slobodan rad i validno izveštavanje, preneo je TAS S

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 4. marta zakon o krivičnoj odgovornost za širenje lažnih informacija o oružanim snagama Rusije, objavljeno je na sajtu Kremlja.

CNN prestaje da emituje program u Rusiji

TV mreža Si-En-En prestaće da emituje program u Rusiji, saopštila je ta medijska kuća.

_  Si-En-En će prestati da emituje program u Rusiji dok nastavljamo da procenjujemo situaciju i naredne korake, kako će se situacija razvijati", naveo je portparol te američke tv mreže, a preneo Rojters.

Dešavanja devetog dana ruske vojne operacije u Ukrajini:

  • Oružane snage Rusije napredovale su na širokom frontu, zauzeta su naselja Pjatihatki, Ševčenkovo, Pologi, Gusarka, Novodanilovka i Ščerbaki.
  • Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se priprema provokacija ukrajinskih nacionalista u Harkovu uz učešće zapadnih medija.
  • Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu da je ruska vojska napravila koridore za izlazak civila, a ukrajinski nacionalisti, pod pretnjom oružja, ne dozvoljavaju ljudima da izađu.
  • Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine mogla bi se održati u subotu ili nedelju, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. Pozicija Rusije u pregovorima je teška, kao i pozicija Ukrajine, tako da će pregovori biti teški, ali će se nastaviti, rekao je Podoljak.
  • U većem delu Ukrajine je katastrofalna humanitarna situacija koja se ubrzano pogoršava. Najteža situacija je u Kijevu, Harkovu, Sumiju, Černigovu i Marijupolju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
  • Na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani izbio je požar. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao monstruoznu provokaciju.
  • Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u Savetu bezbednosti UN da se ruska vojska ne meša u rad operatera nuklearke Zaporožje.
  • Generalni direktor IAEA saopštio je da požar u zoni nuklearne elektrane nije zahvatio „glavnu opremu“ stanice i da ona radi normalno.
  • Peskov: Operacija na ukrajinskoj teritoriji nema za cilj da podeli Ukrajinu; Rusija nastoji da osigura bezbednosne garancije.
     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)