ISPRAVKA: Ukrajinski nacionalisti nisu zarobili dvadesetak vozila OEBS-a

Novosti online

01. 03. 2022. u 09:48

Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost demantovala je navode o “zarobljavanju dvadesetak vozila” ove organizacije u Kramatorsku.

ИСПРАВКА: Украјински националисти нису заробили двадесетак возила ОЕБС-а

Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja / Foto AP

Pojedini portali, a među njima i Novosti.rs, objavili su tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti” navodno zarobili vozila misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Ukrajini.

OEBS je ove navode demantovao, što je i utvrđeno u analizi portala Raskrinkavanje.ba, pa su i informacije u prvobitnoj vesti na našem portalu dobile ocenu PRENOŠENjE LAŽNIH VESTI. Shodno činjenicama, tvrdnju da su “ukrajinski nacionalisti zarobili dvadesetak vozila OEBS-a”, inicijalno objavljenu na portalu Sputnik, ocenjeni su kao lažna vest. Sve druge objave, među kojima je i vest sa našeg portala, koje prenose ove tvrdnje dobile su ocenu prenošenje lažnih vesti.

Šta su činjenice?

Na zvaničnom Tvitter nalogu OEBS-a navodi o “zarobljavanju vozila” ove organizacije u Kramatorsku demantovani su u objavi od 1.3.2022. godine. Takođe, kako ukrajinski fact-checking portal StopFake navodi u članku od 2.3.2022. godine, predstavnik/ca misije OEBS-a u Kramatorsku je u komentaru za njihov portal demantovao/la navode o “zarobljavanju” njihovih vozila. Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini objavljuje i dnevne izveštaje o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji.

U izveštaju za 1. mart 2022. godine ne navodi se da su njihova vozila i/ili posmatrači/ice “zarobljeni” u Kramatorsku. Dakle, Organizacija za evropsku bezbednost i sigurnost demantovala je navode o “zarobljavanju dvadesetak vozila” ove organizacije u Kramatorsku.

U skladu sa navedenom analizom naslov i tekst naše vesti su korigovani.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini objavljuje dnevne izveštaje o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji, te u svom izveštaju za 1. mart 2022. godine ne navodi se da su njihova vozila i/ili posmatrači/ice “zarobljeni” u Kramatorsku. Takođe, na zvaničnom Tnjitter nalogu OEBS-a navodi o “zarobljavanju vozila” ove organizacije u Kramatorsku demantovani su u objavi od 1.3.2022. godine. Informacija DNR-a koju smo preneli bez provere u prvobitnoj vesti je netačna.

Izvinjavamo se čitaocima na tome.

BONUS VIDEO - Narod moli ukrajinske vojnike da prestanu da ih koriste kao živi štit

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!