NATO ZBIJA REDOVE PO ISTOKU EVROPE: Severnoatlantski savez zvanično ne planira vojni odgovor na rusku akciju, ali gomila snage

R. DRAGOVIĆ

25. 02. 2022. u 08:00

RUSKA intervencija u Ukrajini prošla je gotovo bez značajnijeg odgovora ukrajinske vojske, ali i bez konkretne akcije NATO. Ipak, u slučaju zaoštravanja oružanog konflikta Rusija mora da računa da je u Istočnoj Evropi raspoređeno više desetina hiljada NATO vojnika, uključujući američke snage, kao i velika količina sofisticiranog naoružanja i ratne tehnike. Eventualno angažovanje ovih snaga protiv ruske armije najosetljivije je pitanje ukrajinske krize i može biti okidač mnogo šireg konflikta na istoku Evrope.

НАТО ЗБИЈА РЕДОВЕ ПО ИСТОКУ ЕВРОПЕ: Северноатлантски савез званично не планира војни одговор на руску акцију,  али гомила снаге

Foto AP

Prve informacije iz sedišta NATO govore da Alijansa zasad ne planira upućivanje trupa, niti oružane akcije na tlu Ukrajine. Ipak, Severnoatlantska alijansa je aktivirala tzv. odbrambeni mehanizam NATO koji podrazumeva krizno skraćenje procedura i brže donošenje odluka, kao i lakše pomeranje jedinica.

Konkretan pokazatelj ove mere je podignuta pripravnost, u okviru koje je više od 100 NATO aviona stavljeno u stanje visoke borbene gotovosti.

Kako je u četvrtak u vanrednom obraćanju obrazložio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Severnoatlantski savez povećao je prisustvo u istočnom pojasu Alijanse. Ruska intervencija u Ukrajini, kako je rekao za Brisel - nije iznenađenje.

- Preduzete su mere za odgovor NATO. Narednih dana imaćemo dodatno prisustvo snaga u istočnom delu Alijanse. Sve što preduzimamo ima odbrambeni karakter, ne želimo da dođe do konflikta - izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO.

Ambasadori NATO u četvrtak su se na hitnoj sednici u Briselu dogovorili da pojačaju vazdušne, kopnene i pomorske snage na svom istočnom krilu u blizini Ukrajine i Rusije.

Poslednje informacije o NATO snagama na istoku Evrope govore da je u Nemačku, Poljsku i Rumuniju upućeno dodatnih 6.000 američkih vojnika. Ukupna snaga zapadnih saveznika u eventualnoj zoni konflikta, ipak, nije sasvim poznata, budući da su širom Istočne Evrope raspoređene baze američke vojske, čiji su sastav i naoružanje prilična nepoznanica.

Zapadni stručnjaci za globalnu bezbednost ističu da Rusija protiv sebe ima NATO zid, koji u prvom pojasu eventualnih konflikata čine i američki saveznici visoke motivacije za konfrontaciju sa Rusijom. To se odnosi pre svega na Poljsku, a u manjoj meri na Nemačku, Rumuniju, kao i baltičke države.

Novosti

Glavnu reč u eventualnom NATO odgovoru na ruske operacije u Ukrajini imao bi Vrhovni štab savezničkih snaga za Evropu, sa sedištem u Monsu, ali i Evropska komanda SAD, čiji je štab u Štutgartu.

U ovoj situaciji nije isključeno da će NATO prvi put u svojoj istoriji podići na noge svoje snage za uzvraćanje. Reč je o multinacionalnoj jedinici, snage oko 40.000 vojnika. NATO nikada nije aktivirao ove snage, delom i zbog toga što je za to potrebna saglasnost svih 30 članica Alijanse.

Oružane snage SAD u Evropi imaju oko 90.000 vojnika, od čega je veći deo pozicioniran izvan Istočne Evrope. Bajden je više nego udvostručio broj američkih kopnenih trupa u Poljskoj na oko 9.000, i Rumuniji na skoro 2.000. Američki predsednik je dan pre početka ruske intervencije prekomandovao iz Italije, Nemačke i Grčke jednu operativnu grupu, koju sem pešadijskih bataljona čini i više eskadrila lovačkih aviona i helikoptera. U stranim analizama ističe se i da američke snage nisu dopremile značajniji broj tenkova i teških oklopnih vozila.

Foto AP

PRIPREME

SEVERNOATLANTSKI savez od ruske intervencije na Krimu 2014. povukao je niz organizacionih poteza u Evropi, kako bi ojačao spoljni zid svoje alijanse. Reč je pre svega o uspostavljanju stalne multinacionalne brigade u Rumuniji, misije vazdušnog patroliranja, kao i grupe za brzo reagovanje, koja je sposobna da u svakom trenutku interveniše.

"TRUMAN" STACIONIRAN U SREDOZEMLjU

ČUVAR leđa NATO snaga na istoku Evrope je američka mornarica, koja je već nedeljama stacionirana u jugoistočnom delu kontinenta. Regionom krstari moćna mornarička udarna grupa koju predvodi nosač aviona "Hari Truman". Ova snažna formacija stacionirana je u Jonskom moru, kod obala Grčke i Italije, a oko sebe okuplja brodove, avione i podmornice.

Američkoj mornarici formacijski pripadaju i izviđački avioni "posejdon", specijalizovani za lov na podmornice, koji svakodnevno nadleću širi region Sredozemlja i crnomorskog basena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri