MOSKVA PORUČILA BRITANCIMA: "Bolje proučite našu istoriju!"

Novosti onlajn

23. 02. 2022. u 18:43

PORTPAROL Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov preporučio je britanskim političarima i vojnicima da bolje prouče istoriju Rusije, čime je komentarisao izjavu britanskog ministra odbrane o spremnosti njegove zemlje da udari po interesima Ruske Federacije.

МОСКВА ПОРУЧИЛА БРИТАНЦИМА: Боље проучите нашу историју!

Foto: EPA/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Preporučujemo britanskim vojnicima da dobro prouče ne samo geografiju Rusije, već i njenu istoriju, da ne bi našu zajedničku vojnu istoriju obogaćivali svojim životima u korist slabo obrazovanih britanskih političara - rekao je Konašenkov.

Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je spremnost Londona da „udari” Rusiju u bilo kom trenutku, bilo gde u svetu, poput cara Nikolaja Prvog tokom Krimskog rata.

- Škotska garda je udarila Nikolaja Prvog 1853. godine na Krimu. To uvek možemo ponovo da učinimo. Nikolaj Prvi je napravio istu grešku kao Putin, on nema prijatelja i saveznika - rekao je Volas komentarišući krizu u Ukrajini i dodao da je 1.000 britanskih vojnika u pripravnosti da odgovori na krizu.

Kako piše Independent, britanski ministar je ovaj komentar dao nezvanično tokom razgovora sa vojnim osobljem u blizini zgrade Kraljevske konjske garde u Vestminsteru.

Britanci svetske jezike obogatili terminom "topovsko meso"

Igor Konašenkov je napomenuo da bi britanskoj vojsci bilo korisno da zna da izjave britanskog ministra vojnog o Krimskom ratu nisu ništa drugo do mitologija.

- Balaklavska bitka tokom Krimskog rata 25. oktobra 1854. godine nipošto nije ušla u istoriju zahvaljujući tvrdoglavosti škotskog 93. puka, o čemu je Volas tako nadahnuto govorio. Jedini podvig ove jedinice bio je to što jednostavno nije bežala, kao ostali, od naleta ruske konjice. Pretrpela je krvave gubitke, ali nije izvojevao nijednu pobedu - rekao je Konašenkov.

Ruski general-major je podsetio da je u istoriju Balaklavske bitke mnogo svetlije ušao podvig ruskih tobdžija koji su za samo 20 minuta uništili čitavu aristokratsku englesku laku konjičku brigadu pod komandom lorda Kardigana.

Konašenkov je ocenio da su akcije Britanaca obogatile sve svetske jezike i vojne udžbenike terminom „topovsko meso".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)