PUTIN JE ISPRAVIO VELIKU NEPRAVDU: Kadirov o "masakru naroda" - zločinu koji je ostavio duboke posledice

Novosti online

23. 02. 2022. u 12:17

PREDSEDNIK ruske federalne republike Čečenije Ramzan Kadirov danas je, na godišnjicu deportacije Čečena i Inguša sa Kavkaza tokom i nakon Drugog svetskog rata, govorio o tom događaju nazvavši ga "masakrom naroda".

ПУТИН ЈЕ ИСПРАВИО ВЕЛИКУ НЕПРАВДУ: Кадиров о масакру народа - злочину који је оставио дубоке последице

Foto: EPA/Depositphotos

Masovno iseljavanje Čečena i Inguša u Kazahstan i Sibir počelo je 23. februara 1944. godine. Istoričari procenjuju da je više od pola miliona ljudi iseljeno. Zvanični razlog za iseljenje bila je saradnja sa fašističkim osvajačima i antisovjetske aktivnosti.

- Godine 1944. naši narodi su postali žrtve neljudskog zločina – masovnog proterivanja u Sibir i Kazahstan - napisao je Kadirov na društvenoj mreži VKontakte, nazvavši to "užasnim aktom represije" na osnovu "lažnih optužbi" o saradnji sa fašističkim okupatorima.

- To je rezultiralo uništenjem velikog broja autohtonog stanovništva naše republike. Ovaj zločin se ne može nazvati drugačije nego otvorenom odmazdom nad narodom - dodao je Kadirov.

BONUS GALERIJA: Ruska vojska

Prema njegovim rečima, Čečeni su se hrabro borili tokom Drugog svetskog rata, i stanovnici Groznog su dali "ogroman doprinos jačanju odbrambene sposobnosti države".

- Činjenica da se veliki broj Čečena hrabro borio, braneći Staljingrad, probijajući blokadu Lenjingrada, oslobađajući gradove Sovjetskog Saveza i Evrope, svedoči o neistinitosti optužbi protiv našeg naroda - napisao je on.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin ispravio je istorijsku nepravdu dodelivši Groznom počasnu titulu "Grad vojničke slave", čime je "stavljena tačka na niz istorijskih spekulacija".

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024