ZELENSKI BLEFIRA: Ukrajina ne može ponovo da bude nuklearna sila, jedno je želeti a drugo je moći

M.Đorđević

19. 02. 2022. u 21:32

BUGARSKI stručnjak za međunarodnu politiku Bojan Čukov smatra da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski blefira o mogućnosti povlačenja Ukrajine iz Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine,

ЗЕЛЕНСКИ БЛЕФИРА: Украјина не може поново да буде нуклеарна сила, једно је желети а друго је моћи

Foto: Profimedia

Prema tom sporazumu Ukrajina je eliminisala svoj nuklearni arsenal, Bugarski stručnjak Bojan Čukov je za TASS rekao da je to nemoguće.

"Zelenski blefira, ništa ovako ne može da se desi. Predsednik Ukrajine u ovom trenutku liči na kameleona koji menja boju pokušavajući da bude strašan. Rad na povratku nuklearnog oružja zahteva vreme, kojeg nema. Želeti je jedno, drugo je moći, a treća i četvrta stvar je zaista to učiniti“, smatra Čukov.

U subotu, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je naložio Ministarstvu spoljnih poslova zemlje da sazove samit zemalja učesnica Budimpeštanskog memoranduma. Prema njegovim rečima, „ako se to ne dogodi ili ne pruži bezbednosne garancije Ukrajini, onda će Kijev ovaj ugovor priznati nevažećim zajedno sa klauzulama potpisanim 1994. godine.

Budimpeštanski memorandum potpisali su 5. decembra 1994. lideri Ukrajine, Rusije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)