BAJDEN NEĆE DA ŠALJE TRUPE: Američki predsednik tvrdi - Rusija će napasti Ukrajinu sledeće nedelje, hoće da zauzme Kijev

Novosti online

18. 02. 2022. u 23:10 >> 23:14

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden večeras se obratio naciji povodom krize u Ukrajini.

БАЈДЕН НЕЋЕ ДА ШАЉЕ ТРУПЕ: Амерички председник тврди - Русија ће напасти Украјину следеће недеље, хоће да заузме Кијев

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

Samoproglašene narodne republike Lugansk i Donjeck saopštile su u petak da planiraju da evakuišu više od 700.000 civila u zapadnu Rusiju usred značajnog povećanja bombardovanja tog područja od strane ukrajinskih snaga.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u petak da je „ubeđen” da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da započne invaziju na Ukrajinu „u narednim danima”.

„Od ovog trenutka sam ubeđen da je doneo odluku“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući. On je potvrdio svoj stav kada ga je novinar zamolio da to uradi.

Na pitanje novinara kako njegova administracija ima tako čvrste informacije nakon što se mjesecima kolebao sa takvom čvrstom odlukom, Bajden je rekao „imamo značajne obavještajne kapacitete“ i iznenada prekinuo konferenciju za novinare.

Njegov komentar odražava spor između portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa i novinara ranije ovog meseca, koji su ranije ovog meseca tražili dokaze o tvrdnjama administracije da su Rusi planirali incident sa „lažnom zastavom“ koji bi poslužio kao kazus belli za invaziju na Ukrajinu.

Bajden je u petak obnovio i tu optužbu, tvrdeći da su informacije koje su stizale iz Donbasa o značajnom povećanju artiljerijskog i minobacačkog granatiranja ukrajinskih snaga, kao i drugim eksplozijama nepoznatog porekla, samo vrsta insceniranih ruskih provokacija njegove administracije. je „upozoravao nedeljama“.

„Sve je to u skladu sa igrokazom koji su Rusi ranije koristili“, izjavio je Bajden.

On je rekao da ukrajinska ofanziva na republike Donbasa sada "prkosi osnovnoj logici" i da su ukrajinske snage pokazale "uzdržanost" odbijanjem da budu "mamce" od strane ruskih snaga. On nije precizirao koji su to incidenti mamci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili