ŠEF BRITANSKE MORNARICE: Cilj je da postanemo svetski lideri u oblasti hiperzvučnog oružja

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

12. 02. 2022. u 22:11

PRVI pomorski lord, šef britanske ratne mornarice, admiral ser Ben Ki je rekao da Kraljevska mornarica ima za cilj da postane „globalni lider u hipersoničnom oružju“.

ШЕФ БРИТАНСКЕ МОРНАРИЦЕ: Циљ је да постанемо светски лидери у области хиперзвучног оружја

Ilustracija / Foto AP

-Na sečenju čelika za HMS Venturer još u septembru ministar odbrane je rekao da to nije toliko prekretnica u životu jednog broda, koliko pogled na budućnost naše flote. To je budućnost u kojoj sebi postavljamo izazov da postanemo globalni lider u hipersoničnom oružju. Budućnost u kojoj ćemo postati prilagodljiviji u načinu na koji koristimo naše platforme, vrhunske ratne borbe, komandu i kontrolu, plutajuće ambasade za Ujedinjene nacije. Veoma smrtonosna, veoma umirujuća i veoma prilagodljiva.

Tu ćemo kombinovati sisteme sa posadom i bez posade, upravljajući i F35 i dronom iz iste pilotske kabine. Budućnost u kojoj će komandosi kraljevskih marinaca delovati sa naših multifunkcionalnih brodova za podršku i na obali u malim grupama pružajući obuku i podršku timovima za reagovanje, takođe na drugačiji način pružajući posebnu podršku pomorskim operacijama. I to je budućnost u kojoj ćemo povratiti i zadržati operativnu prednost u podvodnom domenu.

Tako da imam “poziv na oružje” za vas u industriji. Želim da se uključite u ovo kao i mi, a ne zbog cene vaše akcije. Ne zbog divnih proizvodnih kapaciteta koji vam omogućavaju da stvarate, već zato što prepoznajete da ste sastavni deo uspeha globalne, moderne i spremne kraljevske mornarice.”


Šta su hipersonične rakete?

Prema ovom opisu, hipersonično oružje se obično definiše kao brzo, nisko leteće i visoko pokretno oružje dizajnirano da bude prebrzo i agilno da bi tradicionalni sistemi protivraketne odbrane mogli da ih otkriju na vreme.

-Za razliku od balističkih projektila, hipersonično oružje ne prati unapred određenu, zakrivljenu putanju i može da manevriše na putu do svog odredišta. Termin „hipersonično“ opisuje svaku brzinu veću od pet maha, što je otprilike 760 milja (1.220 kilometara) na sat na nivou mora, što znači da ovo oružje može da putuje najmanje 3.800 milja na sat.

Pri hipersoničnim brzinama, molekuli vazduha oko letačkog vozila počinju da se menjaju, raspadaju se ili dobijaju naelektrisanje u procesu koji se naziva jonizacija. Ovo podvrgava hipersonično vozilo „ogromnim“ naprezanjima dok se probija kroz atmosferu, prema dokumentu američke vojske iz 2018.

Kina, SAD i Rusija imaju određeni nivo hipersoničnih sposobnosti, a nekoliko drugih zemalja istražuje tehnologiju, uključujući Indiju, Japan, Australiju, Francusku, Nemačku i Severnu Koreju.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave