BAZA U ALBANIJI ZBOG RUSIJE I TURSKE: Balkan ponovo region od značaja za američku vojsku, ne samo zbog Putina već i zbog Erdogana

M.Đorđević

11. 02. 2022. u 10:29

SJEDINjENE Države su najavile stvaranje baze američkih snaga za specijalne operacije u Albaniji. Vašington se nada da će to pomoći da se suprotstavi uticaju Moskve na Balkanu, kao i da će sprečiti Albance da se previše približe Turskoj, navodi ugledni američki portal Insajder.

БАЗА У АЛБАНИЈИ ЗБОГ РУСИЈЕ И ТУРСКЕ: Балкан поново регион од значаја за америчку војску, не само због Путина већ и због Ердогана

Foto AP

Američka komanda za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) objavila je početkom januara uspostavljanje isturenog štaba američkih snaga za specijalne operacije u Albaniji.

Očekuje se da će baza u Albaniji biti na rotacionoj osnovi, odnosno da će se koristiti samo tokom određenih meseci u godini ili kada je to potrebno. Komandant SOCEUR-a general-major Dejvid Tabor rekao je da će bazu činiti samo 10-15 specijalista. 

Prema njegovim rečima, Albanija je izabrana za lokaciju kao važan partner i zbog blizine zemlje glavnim transportnim čvorištima na Balkanu.

Bivši oficir specijalnih snaga, koji je pod uslovom anonimnosti dao intervju za Insajder, rekao je da Balkan interesuje SAD još od Hladnog rata, a kako je rekao, američka vojska smatra da je zbog velikog broja različitih etničkih grupa, nacionalnosti i vera, region „plodno tlo za sukobe“.

Prema njegovim rečima, Albanija je pre svega zainteresovala SAD zbog lakog pristupa američkim snagama u regionu. Drugi razlog je suprotstavljanje ruskom uticaju u regionu. Albanija je članica NATO-a od 2009. godine, dok se neke zemlje u regionu, uključujući Bosnu, Srbiju i Bugarsku, nalaze van sfere uticaja Bele kuće.

Foto Tanjug/AP

Pošto su ove zemlje bile saveznici Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata, a neke od njih sada održavaju bliske veze sa Rusijom, izvor Insajdera smatra da bi usred rastućih tenzija oko Ukrajine, Moskva mogla da pokuša da iskoristi ove veze za „ eskalaciju situacije“. 

- Albanija nije blizu Rusije, tako da nemate tu fizičku blizinu neprijatelja. Ali Balkan je veoma važan, i Rusija tamo još uvek ima veliki uticaj. Na kraju krajeva, Rusi su Sloveni, kao i većina Balkana. Rusija je uvek igrala na tu kartu da manipuliše i kontroliše tamošnju situaciju - rekao je izvor.

Drugi faktor u regionu je Tursku, koja je mnogo investirala u Albaniji. Obe zemlje su članice NATO-a i ispovedaju islam. Međutim, pod predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Turska se stabilno udaljava od transatlantske alijanse, a postoji bojazan da će Ankara sa sobom povući i druge članice NATO-a, piše Insajder.

To u američkoj vojsci izaziva zabrinutost oko operacija NATO-a u ovom važnom delu sveta. Odluka da se napravi mala baza u Albaniji je više simbolična, ali odluka da se ona osnuje sugeriše da je Balkan ponovo region od značaja za američku vojsku.

BONUS VIDEO: 

DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna