MAJKL KARPENTER PORUČIO: SAD spremne na nastavak razgovora sa Rusijom

Novosti onlajn

08. 02. 2022. u 19:12

AMERIČKA administracija spremna je da nastavi dijalog s Rusijom o garancijama bezbednosti u Evropi, izjavio je stalni predstavnik SAD pri OEBS Majkl Karpenter.

МАЈКЛ КАРПЕНТЕР ПОРУЧИО: САД спремне на наставак разговора са Русијом

Džo Bajden i Vladimir Putin / Foto AP

On je novinarima rekao da je ruska strana prenela američkoj svoju želju da se razgovori o „nedeljivoj bezbednosti“ nastave.

- I mi smo spremni da podržimo te razgovore - rekao je Karpenter.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Pregovoru su vođeni početkom januara u tri formata: SAD-Rusija, Savet Rusija-NATO i u okviru OEBS.

Sjedinjene Američke Države su potom predale odgovor Rusiji na njene predloge o bezbednosnim garancijama, a ruska strana je naglasila da nema odgovora na najvažnije pitanje koje brine Rusiju - dalje širenje NATO.

 

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo