BAŠ "GALANTNA" PODRŠKA: Makron došao u Kijev sa milijardu dolara pomoći

Novosti onlajn

08. 02. 2022. u 15:50

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron sastao se u Kijevu sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Jedno od ključnih pitanja bio je mirovni proces u Ukrajini.

БАШ ГАЛАНТНА ПОДРШКА: Макрон дошао у Кијев са милијарду долара помоћи

Foto: Tanjug/AP photo

- U suštini, održali smo sadržajan i veoma produktivan sastanak - rekao je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa Makronom.

Kako je dodao, ceni napore Makrona i stav Pariza kada je reč o postizanju mira u Ukrajini.

- Siguran sam da će naš sastanak dati podsticaj mnogim važnim stvarima, od čega je najvažnija bezbednost naše zemlje, bezbednost Evrope - dodao je ukrajinski lider.

Foto: Tanjug/AP photo

Takođe je dodao da očekuje da se održi sastanak lidera „normandijske četvorke“.

- Francuska igra aktivnu ulogu u okviru 'normandijskog formata'. Veoma cenimo zvaničan stav Pariza i lične napore Emanuela Makrona u cilju postizanja mira u Ukrajini. On zaista mnogo čini po tom pitanju. Mirovni proces bilo je jedno od ključnih pitanja tokom našeg razgovora. Očekujemo da ćemo u najskorije vreme, u skladu sa sporazumima postignutim tokom samita u Parizu u decembru 2019. godine, uspeti da održimo sledeći sastanak lidera 'normandijske četvorke' - rekao je Zelenski.

Makron je sa svoje strane izjavio da će sastanak političkih savetnika lidera zemalja „normandijske četvorke“ biti održan u četvrtak u Berlinu.

Takođe je saopštio da je Ukrajina potvrdila da je posvećena poštovanju primirja u Donbasu. Makron je dodao da je Zelenski tokom sastanka potvrdio da je spreman da realizuje Minske sporazume.

Foto: Tanjug/AP photo

Makrofinansijska pomoć Ukrajini

Francuska će pružiti Ukrajini makrofinansijsku pomoć u iznosu od 1,2 milijarde evra, saopštio je Zelenski.

- Ekonomska podrška je veoma važna i veoma cenimo takav korak solidarnosti Francuske – izdvajanje 1,2 milijarde evra makrofinansijske pomoći Ukrajini. To će nam zaista pomoći da stabilizujemo našu ekonomiju - rekao je Zelenski.

Takođe je saopštio da je kompanija „Ukroboronprom“ potpisala zajedničku izjavu sa francuskom stranom u vezi sa reformom vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

Sastanak lidera Rusije i Francuske održan je 7. februara u Kremlju i trajao je nešto više od pet sati. Makron je poručio da je dijalog sa Rusijom neophodan uslov za izgradnju mira. Takođe je rekao da su Putin i on tokom sastanka uspeli da približe stavove o Ukrajini, te da rešenje ukrajinskog pitanja može da bude samo političko, a osnovu za regulisanje situacije u zemlji čine Minski sporazumi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)