"UKRAJINA NEĆE MOĆI U NATO NAREDNIH 10 GODINA!": Bivši ukrajinski obaveštajac - "Protiv prijema Kijeva u alijansu bi bilo 40 posto članica"

Novosti onlajn

07. 02. 2022. u 16:10

OKO 40 odsto zemalja koje su članice alijanse bilo bi protiv ulaska Ukrajine u NATO. Ovo je u eteru kanala Politeka izjavio bivši predsednik Spoljne obaveštajne službe Ukrajine general Nikola Malomuž.

УКРАЈИНА НЕЋЕ МОЋИ У НАТО НАРЕДНИХ 10 ГОДИНА!: Бивши украјински обавештајац - Против пријема Кијева у алијансу би било 40 посто чланица

Foto: Depositphotos

Prema njegovim rečima, Kijev ne treba da računa na pozitivne korake u tom pravcu u bliskoj budućnosti: mnoge države ne bi podržale učešće ukrajinske strane čak ni u Akcionom planu za članstvo u bloku.

- Predviđamo da bi negde oko 12 zemalja članica NATO-a bilo protiv ili uzdržano. Odnosno, negde oko 40 odsto ne bi prihvatilo naše inicijative oko ulaska - naglasio je general.

Malomuž tvrdi da se o pitanju mogućeg članstva Ukrajine na ovaj ili onaj način razgovaralo na sastanku Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena. On je podsetio i na izjavu Stejt departmenta da Kijevu neće biti odobreno učešće u alijansi još najmanje deset godina. Polazeći od toga, treba pretpostaviti da „niko neće dalje rizikovati situaciju“, rezimirao je general.

Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, napuštajući vanblokovski status države. U februaru 2019. godine, parlament zemlje usvojio je amandmane na ustav, fiksirajući kurs ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera Severnoatlantske alijanse sa pojačanim sposobnostima.

Foto: EPA

Rusija je krajem prošlog decembra objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, posebno, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije uzdržavanja od daljeg širenja alijanse na istok, od pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Predlozi sadrže i klauzulu o nerazmeštanju udarnog naoružanja u blizini granica Rusije i povlačenju snaga alijanse u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)