MAORI ŽELE REPUBLIKU: Stranka domorodaca sa Novog Zelanda pozvala na razvod od britanske krune, oteto im 90 posto zemlje

Tanjug

07. 02. 2022. u 08:05

STRANKA Maora sa Novog Zelanda pozvala je na “razvod“ od britanske krune i uklanjanje kraljevske porodice sa pozicije šefa te države.

МАОРИ ЖЕЛЕ РЕПУБЛИКУ: Странка домородаца са Новог Зеланда позвала на развод од британске круне, отето им 90 посто земље

Foto: Arhiva Novosti

Poziv je upućen na 182. godišnjicu potpisivanja Vaitangi sporazuma ili “Te Tiriti o Vaitangi”, odnosno osnovnog pravnog dokumenta Novog Zelanda, prenosi britanski list “Gardijan”.

- Ako posmatrate naš osnivački savez kao brak između tangata venua (autohtonog naroda) i krune, onda je Te Tiriti dete tog braka. Vreme je da tangata venua preuzme potpuno starateljstvo - izjavio je lider Maora Pati Raviri Vaititi.

Kako dodaje, takav razvoj situacije neće učiniti da se kruna "skrajne", jer ako se par razvede “ne gubite odgovornost za svoje dete".

- Ovo će biti prilika da se ponovo osmisli još značajnije i ispunjenije partnerstvo - rekao je on.

Taj sporazum je garantovao zaštitu njihovih prava na zemlju, ali u prvih 100 godina nakon njegovog potpisivanja Maori su izgubili više od 90 odsto svoje zemlje kroz kombinaciju direktne konfiskacije od strane krune, privatne ili državne prodaje i sudske prakse koje nisu priznavale kolektivno vlasništvo.

Međutim, prethodni napori da Novi Zeland postane republika jedva su uspevali da dobiju na zamajcu, a jedna prošlogodišnja anketa je pokazala da trećina Novozelanđana trenutno želi da prekine veze sa monarhijom, protiv toga je 47 odsto, a 20 procenata građana je suzdržano.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je izjavila da je ona republikanka, a 2021. godine je rekla da veruje da će Novi Zeland postati republika za njenog života, ali da neće preduzimati ništa po tom pitanju tokom svog mandata.

BONUS VIDEO: 

POČELO JE: Velika Britanija prva u svetu odobrila vakcine "Fajzera" i "Bionteka"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu