PRVI PUT U ISTORIJI: Papa Franja gost u programu italijanske televizije

M. Ostojić - Rim

06. 02. 2022. u 22:17

PRVI put u istoriji jedan papa gostovao je u televizijskom programu uživo.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ: Папа Фрања гост у програму италијанске телевизије

Foto AP

Naime, Papa Franja uključio se iz svoje rezidencije Sveta Marta u Vatikanu u popularnu emisiju "Ke tempo ke fa" na televiziji Rai3.

Migranti, Mediteran kao najveće groblje u Evropi, opasnost od izbijanja rata, patnje stanovništva u ratnim područjima, virus korona, ali i klimatske promene koje donose rizik da zemlj postane nenaseljiva, samo su neke od tema o kojima je papa govorio u emisiji.

Poglavar rimokalitoličke crkve je govorio i o pitanjima egoizma, agresivnosti i usamljenosti koja su jedan od razloga velikog porasta ubistava i samoubistava.

On je, govorivši o vršnjačkom nasilju u školama, apelovao na neophodnost edukacije i poslao poruku roditeljima da postanu bliski sa decom, razgovaraju sa njima i imaju razumevanja ako oni skliznu sa pravog puta.

Intervju sa papom izazvao je brojne reakcije. Dok jedni smatraju da je to dobar potez jer je papa konstantno prisutan u zajednici, tradiconalisti katoličke crkve kritikuju ga jer smatraju da ovakvim gestom doprinosi sekularizaciji i desakralizaciji papske vladavine.

On se u svom mandatu susreo sa nekoliko hiljada siromašnih ljudi, a ovim intervjuom, kažu oni koji su ga podržali, postigao je otvoreni dijalog sa svima.

- Čovek treba da gleda čoveka odozgo samo ako mu pomaže da ustane, jer smo svedoci svakodnevne realnosti i dominacije čoveka. Kada neko hoće da dobije posao mora da podnese pogled odozgo jer šef dominira - rekao je, između ostalog, papa.

BONUS VIDEO - PAPA OTPUTOVAO U IRAK: Istorijska poseta pod nadzorom 10.000 vojnika

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)