ŽENA NA ČELU NATO? Ko će zameniti Stoltenberga i biti novi generalni sekretar (FOTO)

Novosti online

04. 02. 2022. u 19:02

GENERALNI sekretar Jens Stoltenberg koji se nalazi na čelu NATO od 2014. godine nepustiće ovu poziciju u septembru 2022. godine i postaće novi šef norveške centralne banke. Mesecima unazad nekoliko političara proglašavani su u medijima kao njegovi naslednici, a ovoga puta ruski portal Russia today dao je spisak kandidata koji bi mogli da dođu na Stoltenbergovo mesto.

ЖЕНА НА ЧЕЛУ НАТО? Ко ће заменити Столтенберга и бити нови генерални секретар (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Tereza Mej

Mej je bila bitanska premijerka od 2016. do 2019. godine, a ukoliko bude imenovana za Stoltenbergovu naslednicu, postaće prva žena na čelu NATO. U tom slučaju njen izbor bi mogao da afirmiše Britaniju da se pozicionira kao evropski i transatlanski igrač.

Foto: Profimedia

Mark Rute

Aktuelni premijer Holandije na toj funkciji se nalazi od 2010. godine. Njegova kandidatura je logična jer zemlja koju on predstavlja je članica osnivač NATO. Ipak, on je sredinom decembra prošle godine, nakon teških koalicionih pregovora obezbedio četvrti mandat, te možda neće menjati svoje mesto za funkciju generalnog sekretara NATO.

Foto: Tanjug/AP

Kaja Kalas

Kalas je premijerka Estonije koja se kao još jedna žena našla na ovoj listi. Ona je poznata u svetu po svom oštrom stavu prema Rusiji, kritikujući svoje kolege zbog oslanjanja na rusku energiju.

Osim Kalasa, bivša predsednica Estonije Kersti Kaljulaid, takođe, je reklamirana u medijima kao mogući Stoltenbergov naslednik.

Foto: Profimedia

Federika Mogerini

Italijanska političarka koja se na međunarodnoj sceni istakla kao Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku takođe se našla na ovoj listi. Da italija, preuzme vođstvo NATO, kaže ovaj ruski portal da je potpuno logično jer je ta zemlja imala samo jednom svog čoveka na čelu ove organizacije.

Foto: EPA

Klaus Johanis

Johanis, aktuelni predsednik Rumunije, takođe, ima nekoliko kečeva u rukavu. Prvo, zemlja koju vodi je među najboljima u NATO u pogledu vojne potrošnje. Takođe,  Rumunija je  dobro pozicionirana jer se nalazi u istočnoj Evropi.

Foto: Profimedia

Anketa

Ko po vama ima najviše šanse da bude na ovom mestu?

Ako mislite da će se neko drugi naći na ovom mestu pišite nam u komentarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)