FRANCUSKA MINISTARKA UZBURKALA JAVNOST: Ima kuću od milion i po evra, a ljude bi da upakuje u „ekološke stančiće“

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

03. 02. 2022. u 22:48

NAMERILI ste da krajcujete ruže, pre nego što se ispružite na ligenštulu preko uredno podšišane engleske trave u dvorištu sopstvene kuće koju ste kupili mukotprnim višedecenijskim radom?

ФРАНЦУСКА МИНИСТАРКА УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ: Има кућу од милион и по евра, а људе би да упакује у „еколошке станчиће“

Foto: Depositphotos

Za vikend planirate da na istom mestu raspalite s prijateljima roštilj? Neće moći! Indivudualne kuće su u društvu sutrašnjice prevaziđen model, a čovek treba da živi u ekološki održivim stambenim objektima.

Tako, bar, misli francuska ministarka za ekološku tranziciju i stanovanje Emanuel Vargon koja je nedavno izazvala silnu polemiku predstavljajući ambicizoni program održivih stambenih modela u novoj viziji gradova.

Između ostalog, poručila je da su kuće ekološki, ekonomski i društveni besmisao. Branila se posle da je sve izvučeno iz konteksta, ali ne vredi. Pronađene su njene reči u kojima, pred kamerama, poručuje da "model kuće s baštom nije više održiv i vodi ka ćorsokaku". Istovremeno je, na tviteru, uz fotografije kuća dopisala:

- Kraj lepe avanture i otvaranje novog poglavlja.

Teško je posle toga složiti se da je njen stav o tome da su kuće prošlost - čista karikatura.

Srž ovakve politike je da se previše prostora i energije rasipaju na nekoliko glava, i da bi skupi hektari mogli daleko isplativije da se iskoriste. Drugim rečima, arčenje zemlje je imati kuću u okućnicu.

EPA

"Sovjetski maniri zelene levičarke"

U arhitektonskoj modi su sve više "metropolisi", ogromni blokovi u kojima se prepliću stanovi, kancelarije, restorani, sale za vežbanje, tržni centri, sve sa unutrašnjim trotoarima i ozelenjenom fasadom spolja. Da se živi, zabavlja i radi na jednom mestu. Ono što je bio ideal čoveka od pamtiveka, da ima sopstveni krov nad glavom, očigledno nije po meri liberalnog kapitalizma.

Posle verbalnog izleta visoke državne službenice koja zagovara "srećnu zbijenost", zidari, opozicija ali i običan svet su ogorčeni ekološkom elitom. Neki od njih ističu "sovjetske manire" ove "zelene levičarke".

Ministarka je dirnula u osinjak. Jer, 55 odsto francuskih porodica živi u kućama, a 75 procenata o tome sanja. Sa pandemijom i karantinom, ove želje samo još više rastu. Kuću, uostalom, ima i ministarka. U pariskom šik predgrađu Sen Mande, površine 150 kvadrata, procenjenu na milion i po evra.

G. ČVOROVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)