FRANCUSKA POČELA SA UKIDANJEM MERA: Nema više maski na otvorenom i ograničenja okupljanja

G. ČVOROVIĆ

02. 02. 2022. u 10:52

FRANCUSKA od danas primenjuje prvu fazu popuštanja mera protiv kovida 19. Druga stupa na snagu 16. februara.

ФРАНЦУСКА ПОЧЕЛА СА УКИДАЊЕМ МЕРА: Нема више маски на отвореном и ограничења окупљања

Foto. AP

Počev od srede, prestaje da važe obaveza maksimalnog broja publike na stadionima, u halama, na koncertima ili sportskim događajima. Vlasti ističu da je za kontrolu pandemije sada dovoljna i vakcinalna propusnica.

Okupljeni na ovim manifestacijama imaće obavezu da i dalje nose maske, ali se one od danas ukidaju kao obavezni rekvizit na otvorenom prostoru. Građani će morati da ih stavljaju preko lica još i u centralnim delovima najvećih gradova, tamo gde je koncentracija stanovništva značajna. U zatvorenim prostorima i dalje su obavezne.

Rad od kuće više nije obavezan, ali je preporučen, a firmama je ostavljeno da same organizuju program rada. Tokom pandemije razvile su se dve opozitne vrste zaposlenih, jedni koji jedva čekaju da se vrate u kancelarije, jer kod kuće nemaju uslova za rad i ističu važnost rada u kolektivu, i drugi, kojima se dopadaju samoća, prednosti boravka u kući i ušteda vremena provedenog u gradskom saobraćaju.

Sledeća faza popuštanja stupa na snagu 16. februara. Tada će, konačno, ponovo biti otvorene diksoteke, koje su pretrpele najveće restrikcije do sada, imajući u vidu da se istovremenim stajanjem, igranjem i konzumiranjem, s nezaštićenem licem, ljudi izlažu najvećem riziku od kovida.

Takođe od 16. februara, biće dozvoljeno da se jedu kokice, gricka i piju sokovi i voda u bioskopima, a istovremeno će ponovo biti otvoreni i vagon-restorani u vozovima. Biće dozvoljeno i konzumiranje pića za šankom u barovima i restoranima, a dozvoliće se i održavanje koncerata s publikom koja stoji. Odobreni su ponovo i kokteli u preduzećima, povodom različitih svečanosti.

Portparol Vlade Gabrijel Atal je u utorak najavio da će do kraja sledeće sedmice biti saopšten i olakšani protokol za škole, koji će se pre svega odnositi na izmene u obaveznom nošenju maski u školskom dvorištu, izolaciju slučajeva kontakta i broja testova koji moraju da se izvrše. Kada se u razredu pojavi slučaj kovida, đaci su danas obavezni da urade tri sukcesivna testa, čim saznaju, drugog i četvrtog dana.

Nove mere stupaju na snagu zbog toga što trenutni talas pandemije konačno počinje lagano da opada. Izračunato je da je pik bio 24. januara. Ipak, oprez i dalje vlada, zbog još zaraznije podvarijante omikrona nazvane BA.2.

BONUS VIDEO:

OVDE SE VODI BORBA ZA ŽIVOTE: Crvena zona kovid bolnice u Kruševcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)