OBAVEZNA VAKCINACIJA NA ČEKANJU: Nova odluka u Austriji

Tanjug

01. 02. 2022. u 10:30

AUSTRIJSKA vlada nameravala je da novi Zakon o obaveznoj vakcinaciji stupi na snagu od 1. februara, ali njegova primena mora da čeka odobrenje pokrajinskog doma parlamenta i potpis predsednika Austrije Aleksandera van der Belena.

ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА НА ЧЕКАЊУ: Нова одлука у Аустрији

Foto P. Milošević

Austrijski parlament velikom većinom je usvojio Zakon o uvođenju obavezne vakcinacije protiv virusa korona, ali je, da bi on stupio na snagu, neophodno da to učini i pokrajinski dom.

Pokrajinski dom austrijskog parlamenta sledeću sednicu održaće tek u četvrtak, a na toj sednici će zakon, bez sumnje, proći.

Nakon toga, zakon mora da potpiše i predsednik Austrije, te je neophodno da se zakon i zvanično objavi.

Time Zakon o obaveznoj vakcinaciji može da stupi na snagu najranije u petak 4. februara.

Zakon predviđa da svi punoletni građani, sa boravkom u Austriji, moraju da se vakcinišu protiv virusa korona.

Prema usvojenom zakonu u prvoj fazi građani će imati, kako ističe Ministarstvo zdravlja, priliku da ispune svoju obavezu i vakcinišu se.

U prvoj fazi Ministarstvo će informisati građane o novoj obavezi i pokušati da podstakne one koji to još nisu učinili da se vakcinišu.

U drugoj fazi, koja stupa na snagu od 15. marta, kreće kažnjavanje.

Od tog datuma policija, prilikom svake kontrole, može da izvrši i proveru vakcinalnog statusa, te kršenje zakona o obaveznoj vakcinaciji prijavljuje nadležnim vlastima, koje izriču kaznu u visini do 600 evra.

Ministarstvo zdravlja se nada da će građani platiti kazne po brzom postupku, pošto, ako podnesu žalbu, mogu dobiti i kaznu u visini do 3.600 evra.

Inače, ako kažnjeni budu uložili žalbu to bi moglo i opteretiti sudove, koji već sada računaju sa više od stotine hiljade dodatnih sudskih procesa, koji će državu koštati 150 miliona evra.

U trećoj fazi, za koju još nije utvrđeno kada će nastupiti, vlasti će, na osnovu podataka iz registra o vakcinaciji utvrđivati ko nije vakcinisan, i kažnjavati.

Ta treća faza, spekuliše se, neće se ni primenjivati.

Austrijska vlada istakla je, prilikom donošenja zakona o obaveznoj vakcinaciji, da on neće uticati na talas omikron soja, već je priprema za jesen, do kada bi mogli da se pojave novi sojevi i novi talasi.

Inače, Austrija je prva zemlja u Evropi koja uvodi opštu obavezu vakcinacije, o čemu već mnoge druge države, kao što je Nemačka, diskutuju.

BONUS VIDEO - Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade