VAŠINGTON POZIVA PJONGJANG NA PREGOVORE: Tvrdu poziciju Severne Koreje podržavaju Moskva i Peking

D. D. S.

01. 02. 2022. u 13:00

NEDUGO pošto je Severna Koreja testirala najveću balističku raketu od 2017. godine, Sjedinjene Države su, navodno, pozvale Pjongjang da se pridruži direktnim pregovorima o svojim nuklearnim aktivnostima.

ВАШИНГТОН ПОЗИВА ПЈОНГЈАНГ НА ПРЕГОВОРЕ: Тврду позицију Северне Кореје подржавају Москва и Пекинг

Foto: Printskrin Twitter/@holidaybot4000

Ovaj korak je, kako podseća agencija Rojters, usledio posle najvećeg u nizu lansiranja ovog meseca, a uoči predsedničkih izbora u Južnoj Koreji u martu i navoda da će Filip Goldberg, vatreni pristalica sankcija protiv Pjongjanga, biti imenovan za američkog ambasadora u Južnoj Koreji.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In rekao je da se Severna Koreja približava okončanju samonametnutog moratorijuma na nuklearna i interkontinentalna testiranja balističkih raketa.

Analiza "Dramatična neravnoteža između američkih snaga i vojske Severne Koreje podstiče Pjongjang ne samo da nastavi da širi svoj arsenal nuklearnog oružja, već i da razmotri koristeći ga prvo u krizi", piše Van Džekson sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu za "Forein afers".

Tvrdu poziciju "Severne Koreje podržava zajednički front Kine i Rusije. Kineski predsednik Si Đinping je od prošle godine sve više podržavao Severnu Koreju i bio je borbeniji sa SAD", piše Gabrijela Bernal za Nikei sa Univerziteta za severnokorejske studije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)