KAKO RAZVEZATI ČVOR - DONBAS? Zasad ne postoji političar u Ukrajini koji bi pristupio provođenju potpisanih minskih sporazuma

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

30. 01. 2022. u 22:14

Ukrajinske vlasti su odlučile da daju oružje dobrovoljačkim jedinicama i teritorijalnoj odbrani mada predsednik Vladimir Zelenski u poslednje vreme često ponavlja da se problem Donbasa može rešiti jedino diplomatskim pregovorima. Dobrovoljci će biti naoružani puškama, automatima i mitraljezima. To je potvrdio Fjodor Venislavski, član Komiteta za nacionalnu bezbednost Ukrajine.

КАКО РАЗВЕЗАТИ ЧВОР - ДОНБАС? Засад не постоји политичар у Украјини који би приступио провођењу потписаних минских споразума

Vladimir Zelenski u rovu u Donbasu / Foto Administracija UKR

Vrhovni komandant može da odluči da dobrovoljci dobiju i minobacače, protivtenkovske mobilne rakete i drugo ako dođe do napada ruske armije.

Poznati stručnjak za bezbednost penzionisani general-major Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Vovk u intervjuu telekanalu Naš je kazao da među političarima u ukrajinskom rukovodstvu trenutno nema nikoga ko bi se usudio da počne da realizuje Minske dogovore i tako reši problem Donbasa. U sadašnjoj atmosferi u Ukrajini nema političara koji bi krenuo u ostvarenje obaveza iz dokumenta potpisanog u Minsku 2015. jer bi takvog ulica nazvala izdajnikom.

Ukrajina nema plan B jer su Minske dogovore potvrdili u Savetu bezbednosti OUN i Kijev ih mora ispuniti, objašnjava general Vovk i ističe da onaj ko ih bude realizovao može doći u smrtnu opasnost. Zato se narodu treba objašnjavati da se realizacijom Minskih dogovora može sačuvati Donbas kao sastavni deo Ukrajine.

Interesantno je da je najveći protivnik realizacije Minskih dogovora bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko koji je radio na njima. On sada tvrdi da ih je prihvatio iz taktičkih razloga da se zaustavi rat, mada su oni u suštini štetni za Ukrajinu.

Da podsetimo Minski dogovori su imali za cilj rešenje situacije na istoku Ukrajine. Prvim dogovorom je zaustavljen rat, a zatim su u prisustvu predsednika Francuske Fransoa Olanda, Rusije Vladimira Putina, Ukrajine Petra Porošenka i nemačke kancelarke Angele Merkel 12. februara 2015. potpisani dokumenti koji garantuju Donjeckoj i Luganskoj oblasti poseban status i vraćaju oduzeta prava Rusima na istoku Ukrajine.

Umesto postepene integracije Kijev je uveo Donjeckoj i Luganskoj oblasti blokadu. Zbog toga je građanima Donbasa Moskva omogućila da dobijaju ruske pasoše kako bi mogli da se slobodno kreću.

Predsednik Zelenski je na početku obećavao da će mirnim putem rešiti problem Donbasa da bi kasnije, kad mu je rejting padao, počeo da koketira sa ukrajinskim nacionalistima i povećava nabavku oružja kako bi vojnim putem vratio Donbas. Lani su vlasti u Kijevu otvoreno rekle da ne mogu da realizuju Minske dogovore.

LAVROV: NATO NIJE ODBRAMBENI SAVEZ

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je da se NATO ne može smatrati odbrambenim savezom, uzimajući u obzir vojne operacije koje je izveo u Jugoslaviji, Libiji i Avganistanu. - Ne sme da se zaboravi da su oni gotovo tri meseca bombardovali Jugoslaviju, izvršili invaziju na Libiju kršeći rezoluciju Saveta bezbednosti, kao ni to kako su se ponašali u Avganistanu - istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ocenio i da nije jasno kakav doprinos daju Alijansi Crna Gora i Makedonija, s obzirom na njihove vojne i vojno-tehničke resurse. - Oni nemaju prosto pravo da "pozivaju koga požele". Moraju da pogledaju u kojoj meri to doprinosi bezbednosti samoj Alijansi. Primili su zemlje sa čijim narodima imamo dobre odnose - Crnu Goru i Makedoniju.

PATRUŠEV - PRIČA O RATU KORISTI SAD

NIKOLAJ Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, izjavio je da njegova zemlja ne želi da ratuje, a priče o ruskoj agresiji šire Amerikanci zbog svojih računica i koristi. Uostalom i ukrajinski rukovodioci su shvatili da im ne preti napad iz Rusije i da im priče o mogućem ratu koje se šire na Zapadu samo štete. Patrušev ističe da su Amerikanci spremni da ratuju do poslednjeg Ukrajinca i nije ih briga koliko bi bilo žrtava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici