POLITIČKA KOREKTNOST ILI "MAZANJE OČIJU": Mini Maus je dobila odelo, bombone kraće štikle - a deca će ostati robovi (FOTO/VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

28. 01. 2022. u 16:26

KOMPANIJA "Dizni" našla se na meti oštrih kritika nakon što je predstavljen novi, "progresivni" kostim za omiljenog crtanog junaka Mini Maus.

ПОЛИТИЧКА КОРЕКТНОСТ ИЛИ МАЗАЊЕ ОЧИЈУ: Мини Маус је добила одело, бомбоне краће штикле - а деца ће остати робови (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/The Hall of Advertising

Plavo odelo sa pantalonama je dizajnirala poznata kreatorka Stela Makartni, i prvi put je predstavljeno na instagram nalogu pariskog Diznilenda. Samo nekoliko minuta nakon objave, korisnici interneta su izrazili ogorčenje zbog promene stila.

Mnogi primećuju da Mini sada izgleda isto kao Miki u odelu, dok je konzervativna politička analitičarka Kendas Ovens istakla da je ovo čist primer kako kompanije u pokušaju da se predstave politički korektnim menjaju stvari koje nikoga ne vređaju.

- To je urađeno kako bi svi pričali o Mini Maus, a ne o inflaciji. Pogledaj Mini, svet napreduje pošto je ona obukla odelo sa pantalonama. Nema veze što ne možete ništa da kupite u prodavnici, i što komad slanine košta 30 dolara, bar se bavimo pravim problemima - sarkastično je primetila Ovensova.

Mini Maus, koja uskoro "puni" 100 godina, je prepoznatljiva po crveno-beloj haljini na tufne i crvenoj mašnici između ušiju.

Stela Makartni je kreirala novi kostim za Mini u susret martu, koji je u pojedinim zapadnim zemljama proglašen za mesec ženske istorije, a cilj nove odežde crtanog lika je da transformiše animaciju u "simbol napretka za nove generacije".

Podjednako zanimljiv slučaj poslednjih nedelja zaokuplja pažnju javnosti u SAD.

Konditorska kompanija "Mars" je rešila da redizajnira dva lika bombona "M&M", a promene se odnose na štikle koje nose zelena i braon bombona, koje su skraćene, kako bi bila sprečena "seksualizacija" tih likova.

Sve bi to bilo smešno i/ili glupo da se kompanija Mars, koja toliko brine o političkoj korektnosti, trenutno ne nalazi u centru skandala vezanim za robovlasništvo u Africi.

Organizacija "International Rights Advocates" je tužila konditorske gigante "Mars", "Nestle" i "Herši" nakon što je obelodanjeno da su profitirali od ropskog rada dece u Obali Slonovače, koja bez naknade rade na plantažama kakaa.

Kompanija je u ime političke korektnosti "skratila" štikle bombonama upravo u trenutku kada su mediji počeli da se bave slučajem ropstva na plantažama, što su mnogi protumačili kao pokušaj da se zabašure jeziva otkrića.

Što je najgore od svega, čini se da su u tome uspeli. Poslednjih dana se u "trendingu" na tviteru i drugim društvenim mrežama najviše raspreda o redizajnu animiranih bombona, dok je priča o robovlasništvu pala u drugi plan.

Jasno vidimo primer krajnjeg licemerja koje je zavladalo u "razvijenom" svetu - sa jedne strane borba da niko ne bude uvređen i da svima sve bude potaman, a sa druge strane deca robovi iz "manje vrednih" zemalja koja teškim radom i svojim životima plaćaju cenu političke korektnosti Zapada.

BONUS VIDEO: SAMO ZA BOGATE AVANTURISTE - Pogledajte kako izgleda lov u ruskim prostranstvima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?