KREMLJ O SEVERNOM TOKU 2: Kašnjenje sa startom gasovoda nanosi štetu potrošačima gasa u Evropi

Novosti online

19. 01. 2022. u 18:51

KAŠNjENjE sa puštanjem u rad gasovoda „Severni tok 2“ šteti učesnicima ovog projekta i potrošačima gasa u Evropi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

КРЕМЉ О СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Кашњење са стартом гасовода наноси штету потрошачима гаса у Европи

Foto AP

Peskova su novinari pitali da prokomentariše izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca o mogućnosti „isključivanja“ „Severnog toka 2“ u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.

-Komercijalni međunarodni projekat ‘Severni tok 2’ ne može da se isključi, jer još nije ni uključen, odgovorio je Peskov. „To što nije uključen je loše i za one koji su učestvovali u tom projektu i za one koji troše gas u Evropi. Loše je za ekonomski razvoj koji je u ovom pandemijskom vremenu značajno pretrpeo“, dodao je on.

Portparol ruskog predsednika skrenuo je takođe pažnju i na činjenicu da „neko redovno, svakodnevno, preti Rusiji“.

Istovremeno se složio da je situacija u Ukrajini „zaista veoma napeta“.

-Vidimo tamo isporuke oružja, vidimo razne manevre, vidimo letove aviona NATO-a i zapadnoevropskih zemalja. Sve to dovodi do napetosti oko Ukrajine, naglasio je Peskov.

Moskva bi želela da njene kolege, uključujući i one u Berlinu, takođe obrate pažnju na to, dodao je on. „A mi veoma, veoma cenimo odnose sa Nemačkom, oni su nam važni. I nadamo se da ćemo ih dosledno razvijati“, zaključio je portparol.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju