SAD UVODE SANKCIJE SEVERNOJ KOREJI? Zahtev preko Saveta bezbednosti i Ujedinjenih nacija povodom Pjongjangovog testiranja raketa

Tanjug

13. 01. 2022. u 08:35

SJEDINjENE Američke Države pokušaće da kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvedu dodatne sankcije Severnoj Koreji, nakon što je Pjongjang testirao nekoliko projektila, izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

САД УВОДЕ САНКЦИЈЕ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ? Захтев преко Савета безбедности и Уједињених нација поводом Пјонгјанговог тестирања ракета

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

 - SAD predlažu sankcije UN, nakon što je Severna Koreja ispalila šest balističkih raketa od septembra 2021. godine, što je predstavljalo kršenje rezolucija Saveta bezbednosti - navela je Tomas-Grinfild na Tviteru.

U sredu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takođe su i šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija stavljeni na crnu listu, preneo je Rojters.

Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Anonimni američki diplomata izjavio je da su SAD predložile da pet pojedinaca takođe bude pod putnom zabranom UN, i da im se zamrzne imovina.

Ovaj predlog, ukoliko se usvoji, treba da bude odobren konsenzusom 15 članica Odbora SB UN za Severnu Koreju, među kojima se nalaze Rusija i Kina.

 - Nastavićemo da koordiniramo sa partnerima, da pripremimo imena još tri pojedinca i entiteta za koje SAD veruju da UN treba da razmotri o njima - dodao je diplomata.

 

BONUS VIDEO:

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega