NEMAČKI POSLANIK UPOZORIO ZAPAD: Rusija se već jednom našla u obruču zbog obećanja NATO-a, neće to dozvoliti opet

Novosti online

12. 01. 2022. u 22:35

RUSIJA ima pravo da zahteva od NATO-a da stupanje Ukrajine u Alijansu bude blokirano, izjavio je poslanik nemačkog Bundestaga, član Odbora za međunarodnu politiku Štefen Kotre.

НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК УПОЗОРИО ЗАПАД: Русија се већ једном нашла у обручу због обећања НАТО-а, неће то дозволити опет

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

Osim što je to legitiman zahtev, Rusija ima negativno iskustvo u dogovaranju sa NATO-om.

-Dobro je što učesnici sednice Saveta Rusija-NATO razgovaraju jedni sa drugima. Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je ukazala da diplomatija igra glavnu ulogu, tako i jeste. Ali mislim da se ne naziru mogući rezultati u kratkoročnoj perspektivi, ocenio je Kotre povodom današnje sednice Saveta Rusija-NATO koja je održana u Briselu.

On smatra da će se nastaviti postepeno zbližavanje i da će se poverenje u odnosima vraćati korak po korak.

-Rusija je po okončanju Hladnog rata takoreći bila uhvaćena u obruč, širenje NATO-a na istok desilo se uprkos dogovorima, Alijansa se približila ruskim granicama, Amerika je svuda otvorila baze. Rusija s pravom ima mučan osećaj i ima pravo da insistira da Ukrajina sada ne uđe u NATO, istakao je parlamentarac.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

S tim u vezi, Kotre kaže da bi „trebalo da uslede“ garancije Zapada da će odustati od širenja Alijanse i pristupanja Ukrajine NATO-u iz više razloga – Moskva ima „negativno iskustvo“, a takođe i zato što je to „potpuno legitiman zahtev“.

On je podsetio na Kubansku krizu kada je Sovjetski Savez odustao od ideje raspoređivanja raketa na Kubi nakon što su SAD tražile od njega da obustavi „te preteće aktivnosti“.

U Briselu je oko 14 časova završena sednica Saveta Rusija-NATO. Taj sastanak je nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je Zapad nebrojeno puta obećavao Rusiji ravnopravnu bezbednost i kršio ta obećanja, nateravši tako Moskvu da zahteva pisane garancije za sopstvenu bezbednost.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)