SENATOR DEMOKRATA KRITIKUJE NOVE SANKCIJE: Mere protiv „Severnog toka 2“ su udarac u stomak ključnom savezniku

Novosti online

12. 01. 2022. u 17:16

SENATOR američke Demokratske stranke Mark Vorner kritikovao je predlog republikanca Teda Kruza o uvođenju novih sankcija protiv „Severnog toka 2“, piše „Blumberg“.

СЕНАТОР ДЕМОКРАТА КРИТИКУЈЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ: Мере против „Северног тока 2“ су ударац у стомак кључном савезнику

Foto AP

Političar je podvukao svoj skeptični stav prema ruskom projektu. Ipak, smatra da bi Amerika sankcijama protiv gasovoda izdala interese Nemačke.

-Meni se ne dopada ideja o ‘Severnom toku 2’, ali ideja da se nanese udarac u stomak ključnom savezniku mi nije prirodna, podvukao je Vorner.

Podsetimo, projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.

Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera. Nemačka Savezna mrežna agencija je 16. novembra privremeno suspendovala sertifikaciju „Severnog toka 2“, jer operater gasovoda, „Gaspromova“ ćerka-firma, „Severni tok 2 AG“ sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje filijalu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna