BIL GEJTS IMA NOVI PLAN OD 15 MILIJARDI! Udružuje velike kompanije i banke

Novosti online

11. 01. 2022. u 10:05

AMERIČKI privatno-javni fond Brejktru Enerdži Katalist (BEC), iza kojeg stoji milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, navodno planira da investira 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije širom SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

БИЛ ГЕЈТС ИМА НОВИ ПЛАН ОД 15 МИЛИЈАРДИ! Удружује велике компаније и банке

Foto: Profimedia

Klimatski fond BEC, koji je Gejts osnovao 2015. godine, do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od preduzeća i dobrotvornih organizacija, a DŽona Goldman, generalni direktor fonda, izjavio je za Fajnenšel tajms (FT) da fond na kraju planira da investira 10 puta veći iznos, ili 15 milijardi dolara.

Goldman je u razgovoru za FT rekao da fond namerava da koristi inovativne finansijske strukture i sporazume o partnerstvu kako bi podelio 15 milijardi dolara.

Na veb-stranici fonda BEC se opisuje kao "program koji pokazuje kako možemo da finansiramo, proizvodimo i kupujemo nova rešenja koja će podržati razvoj ekonomije sa niskim emisijama ugljenika".

Fond će se u početku fokusirati na finansiranje projekata za direktno hvatanje emisija CO2, na zeleni vodonik, dugotrajno skladištenje energije i održivo gorivo za vazduhoplovstvo.

BEC, koji planira da ulaže u velike projekte koji inače ne bi bili finansijski izvodljivi, sprovodiće program kroz filantropske donacije, zatim putem ulaganja u akcije koje kotiraju u užim, zasebnim tržišnim segmentima i putem ugovora o otkupu proizvoda.

BEC je u septembru objavio da je obezbedio sredstva za investicije od Majkrosofta, Blekroka, DŽeneral motorsa, Amerikan Erlajnsa, Boston Konsalting Grupe, Benk ov Amerika i ArselorMitala. Takođe je dobio podršku od američkog Ministarstva energetike i Evropske komisije.

(Telegraf Biznis)

BONUS VIDEO: OVAJ SNIMAK JE BIO OBRISAN - Video sa Obamine žurke koji je izazvao negodovanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DŽONSON SA ZELENSKIM: Ruska blokada Odese sprečava izvoz iz Ukrajine