KINA I RUSIJA ĆE SPREČITI HAOS: Lavrov i Van Ji potvrdili čvrstu rešenost Moskve i Pekinga nakon haosa u Kazahstanu

Novosti online

11. 01. 2022. u 08:08

KINA i Rusija, kao stalne članice SB UN, ne treba da dozvole da države Centralne Azije zahvati haos i rat, izjavio je ministar inostranih poslova Kine Van Ji u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

КИНА И РУСИЈА ЋЕ СПРЕЧИТИ ХАОС: Лавров и Ван Ји потврдили чврсту решеност Москве и Пекинга након хаоса у Казахстану

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Xinhua/Zha Chunming

- Kina i Rusija, kao stalne članice SB UN i prijateljski susedi država Centralne Azije, ne treba da dozvole da Centralnu Aziju zahvati haos i rat - naglasio je Van Ji, navodi se na sajtu kineskog MIP-a.

On je dodao da "Moskva i Peking treba da nastave da produbljuju koordinaciju i saradnju, da pruže otpor mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari država Centralne Azije".

Pored toga, Van Ji je pozvao da se ne dozvoli da "obojene revolucije" i "tri osovine zla" (terorizam, ekstremizam, separatizam) izazovu haos.

Ministar je naglasio da Moskva i Peking treba da pomažu državama Centralne Azije u borbi protiv pandemije, da razviju svoje ekonomije i ulože napore za eliminaciju socijalnog nezadovoljstva koje stvara nestabilnost.

Rusija i Kina, po njegovom mišljenju, treba da "podržavaju jačanje koordinacije i saradnje Šangajske organizacije za saradnju i ODKB kako bi zajedno efikasno reagovali na različite izazove u cilju regionalne bezbednosti".

Telefonski razgovor Lavrova i Van Jia je održan juče. Kako je saopštio ruski MIP, ministri su razgovarali o situaciji u Kazahstanu i izrazili zabrinutost zbog mešanja spolja u događaje u republici.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BEBU PREBACUJU PREKO ŽIČANE OGRADE - Snimak nastao na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)