RADE I SA POZITIVNIM TESTOM: Evropske zemlje ublažile ograničenja vezana za koronu

Tanjug

10. 01. 2022. u 19:44

ČEŠKA je danas saopštila da će dozvoliti radnicima u kritičnim sektorima, kao što su lekari i nastavnici, da idu na posao nakon pozitivnog testa na kovid-19, ublažavajući na taj način ograničenja kako bi služzbe nastavile da rade u situaciji kada se povećava broj zaraženih.

РАДЕ И СА ПОЗИТИВНИМ ТЕСТОМ: Европске земље ублажиле ограничења везана за корону

Foto: AP

Kako zaraznija varijanta omikron postaje dominantna i primorava stotine hiljada da se izoluju, raste pritisak na zdravstvene radnike, policiju i vatrogasce, kao i na nastavnike, s obzirom na nastavak nastave posle božićnih praznika, preneo je Rojters.

Broj radnih mesta izgubljen zbog pandemije širom sveta 2020. bio je ekvivalentan nestanku 258 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom, prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), a prošle godine taj broj je i dalje iznosio oko 125 miliona radnih mesta.

Velika Britanija, Francuska, Švajcarska, Španija i Belgija su u poslednje tri nedelje smanjile periode karantina i olakšale neke uslove za povratak na posao zaraženom osoblju. Češki ministri sastavljaju listu kritičnih radnika kojima će biti dozvoljeno da nastave da rade uprkos pozitivnom testu i rekli su da će verovatno biti uključeni zdravstveni, socijalni i prosvetni radnici, zajedno sa vozačima i zaposlenima u esencijalnim službama.

Francuska i Švajcarska su smanjile period karantina na sedam dana sa 10 od Božića za one sa pozitivnim testom. U Engleskoj, smanjenje je moguće ako zaražena osoba dobije negativan antigenski test dva dana zaredom - za koji je Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije rekla da je skoro jednako efikasan kao 10 dana izolacije.

U Španiji, gde je 14-dnevna prosečna stopa zaraze u petak dostigla novi rekord od 2.723 slučaja na 100.000 ljudi, više od 10 puta nego početkom decembra, nedostatak osoblja se oseća u skoro svim sektorima.

Ministarstvo zdravlja je postavilo prag virusnog opterećenja ispod kojeg se može smatrati da je osoba koja je zaražena a uradi PCR test neinfektivna, a time i sposobna za rad, omogućujući zdravstvenim radnicima, socijalnim radnicima i policiji da se jave na dužnost čak i ako su pozitivni.

BONUS VIDEO - POSLEDNJE ŠTO VIDE LJUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KORONA U SEVERNAOJ KOREJI: Još 167.650 slučajeva sa simptomima groznice