KORONA DIVLJA U ITALIJI: Sve više zaraženih, haos u javnom prevozu

M. Ostojić

10. 01. 2022. u 16:03

OD danas je u Italiji sve drugačije u odnosu na pre nekoliko meseci. Deca od trećeg razreda su pošla u školu. Mnogo je zaraženih učenika i nastavnika tokom praznika,

КОРОНА ДИВЉА У ИТАЛИЈИ: Све више заражених, хаос у јавном превозу

Foto AP

Nekolicina ljudi je u karantinu, a danas je nastala prava "džungla" od različitih predloženih pravila za prvi dan škole.

Trka u zarazi zaustavila je više od 1.000 vozova, ponajviše radničkih, jer je među mašinovođama i osobljem zaposlenim na železnici, kontrolorima, veoma veliki broj zaraženih, takođe i među vozačima autobusa.

 Otkazani polasci vozova ili reprogramirani polasci, na fotografijama sa železničkih stanica pokazuju radnike u kolonama, studenti takođe čekaju da stigne neki voz, najviše su ugroženi oni regionalni.

U danima posle božičnih i novogodišnjih praznika danak kovida je ogroman,zahteva se plan za takvo vandredno stanje, čekaju se radnici u fabrikama, proizvodne trake ne mogu da se zaustave ili neće ni krenuti proizvodni proces.

Predsednik Komisije za transport u Skupštini traži urgentno da se daju garancije za funkcionisanje sredstava javnog prevoza,  od opunomoćenog komesara za Kovid generala  Frančeska Filjuolo, ministra za Zdravlje Roberta Sperance i premijera Mario Dragija, da nađu hitno rešenje radi kontinuiteta u javnom saobraćaju i da donesu  mere, zatraže pomoć vojske u zameni, najpre za mašinovođe.

Narednih dana se očekuje daljni porast broja zaraženih u Italiji.  Nedostatak prevoznih sredstava može doneti pravu paralizu u lokalnom, regionalnom saobraćaju ali i na brzim prugama gde su već danas otkazane desetine polazaka .

Već je izašao podatak koliko će vozova biti reprogramirano ili brisano do 15. januara i svaki putnik treba da proveri da li će uslediti naknadna otkazivanja.

Italija je prva zemlja u Evropi koja je uvela obavezno vakcinisanje za sve preko 50 godina, od danas je na snazi obavezna zelena sanitarna karta kako u sredstvima javnog prevoza tako i za bilo koje mesto gde se ulazi, u bar za uzeti kafu, restoran, svako mesto kulture, zabave, rekreacije, hotel...

Na utakmice serije A sve do kraja januara može ući samo 5 000 navijača, tako je promenjena odluka od samo pre tri dana da popunjenost na stadionima može biti 50 posto.

I pored svih tih mera sitaucija je eksplozivna na svakom planu.

BONUS VIDEO: Doktorka koja je koronu preležala dva puta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista