ABLJAZOV STRAHUJE OD PUTINA: Bivši kazahstanski ministar sebe vidi kao vođu opozicije

Tanjug

07. 01. 2022. u 13:23

MUHTAR Abljazov, koji se predstavio kao lider opozicije i protesta u Kazahstanu, pozvao je danas Zapad da se uključi u događanja u toj centralnoazijskoj republici, jer će u suprotnom, kako tvrdi, Rusija primorati Kazahstan da uđe u neku vrstu obnovljenog Sovjetskog Saveza.

АБЉАЗОВ СТРАХУЈЕ ОД ПУТИНА: Бивши казахстански министар себе види као вођу опозиције

Foto: Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

Abljazov, bivši bankar i ministar u vladi, koji je lider opozicionog pokreta pod nazivom Demokratski izbor Kazahstana, i za kojim se u Kazahstanu traga zbog prevare i pronevere, rekao je da Zapad mora da se uključi u borbu, prenosi agencija Rojters.

- U suprotnom će se Kazahstan pretvoriti u Belorusiju i ruski predsednik Vladimir Putin će metodično nametnuti svoj program - odnosno obnavljanje strukture u stilu Sovjetskog Saveza - rekao je Abljazov Rojtersu iz Pariza na ruskom jeziku.

- Kazahstan je sada u geopolitičkoj igri. Rusija je već ušla i poslala trupe. ODKB (Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti) je Rusija. Ovo je okupacija od strane Rusije - tvrdi on.

Abljazov živi u Francuskoj gde mu je dodeljen status izbeglice, a demantovao je sve optužbe koje postoje protiv njega u Rusiji i Kazahstanu kao politički motivisane.

On navodeći i da se svakog dana konsultuje o taktici na terenu u Almatiju.


- Sebe vidim kao lidera opozicije. Svaki dan me zovu demonstranti i pitaju: ''Šta da radimo? Stojimo ovde: šta da radimo? - izjavio je on.

Navodi i da je spreman da odleti u Kazahstan kako bi bio na čelu privremene vlade ako protesti eskaliraju.

- Zapad treba da otrgne Kazahstan od Rusije. Zapad mora da pomogne kako Putin ne bi uspeo da okupira ovu zemlju, Zapad mora da pomogne civilnom društvu da izabere svoje lidere kako bi zemlja mogla da izabere svoj put, demokratski put kao na Zapadu - smatra Abljazov.

Protesti u Kazahstanu, koji su započeli kao odgovor na rast cena goriva, prerasli su ove nedelje u sveopšte proteste protiv kazahstanskih vlasti.

BONUS VIDEO:

NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)