USPEO DA PREĐE STROGO ČUVANU GRANICU: Objavljeno ko bi mogao da bude muškarac koji je iz Južne Koreje pobegao u Severnu

Novosti onlajn

03. 01. 2022. u 11:21

MUŠKARAC koji je prešao dobro utvrđenu granicu i ušao iz Južne u Severnu Koreju prošle nedelje verovatno je državljanin Severne Koreje koji je prebegao na jug 2020. na istom području, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.

УСПЕО ДА ПРЕЂЕ СТРОГО ЧУВАНУ ГРАНИЦУ: Објављено ко би могао да буде мушкарац који је из Јужне Кореје побегао у Северну

Foto: Tviter/@martyn_williams/@nknewsorg

Južnokorejski vojni štab JCS saopštio je da je sproveo operaciju potrage nakon što je u subotu primetio osobu na istočnoj strani Demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja dve Koreje.

- Vlasti pretpostavljaju da je osoba prebegla iz Severne Koreje i u postupku su provere činjenica - navelo je ministarstvo odbrane.

Zvaničnik ministarstva rekao je novinarima kako veruju da je muškarac, koji ima 30-ak godina, došao u Južnu Koreju u novembru 2020.

- Snimci su pokazali da je identično izgledao i bio odeven kao osoba koja je prebegla iz Severne Koreje 2020. - rekao je zvaničnik.

Vlada u Seulu u ovom trenutku ne misli da je reč o špijunaži, dodao je zvaničnik.

Južnokorejski mediji izvestili su da je muškarcu gimnastičko iskustvo pomoglo da se popne na ogradu, ali zvaničnik je rekao da to ne može potvrditi.

Ovaj prelazak dogodio se u vreme strogih restriktivnih mera zbog korona virusa u Severnoj Koreji. Ta država je potpuno zatvorila granice početkom 2020, a zvanično nije potvrdila nijedan slučaj zaraze korona virusom.

Pjongjang je u septembru 2020. usmrtio južnokorejskog službenika za ribarstvo koji je nestao na moru, izvinivši se posle i kao uzrok navevši restriktivne mere protiv korona virusa.

Dva meseca ranije severnokorejski vođa Kim Džong Un proglasio je vanredno stanje i zatvorio pogranični grad nakon što je severnokorejski prebeg, za kojeg je tvrdio da ima kovid-19, ilegalno prešao iz Južne u Severnu Koreju.

Dugotrajne stroge mere i ograničenja putovanja unutar država povećali su i broj prebega sa severa na jug.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri