KIM DŽONG UN SLAVI GODIŠNJICU: Lider Severne Koreje obeležava 10 godina na čelu vojske

Tanjug

30. 12. 2021. u 13:55

VLADAJUĆA Radnička partija Severne Koreje istakla je danas, povodom 10.godišnjice dolaska Kim Džong Una na mesto vrhovnog komandanta vojske, da je on ojačao „borbeni duh“ svih stanovnika države.

КИМ ЏОНГ УН СЛАВИ ГОДИШЊИЦУ: Лидер Северне Кореје обележава 10 година на челу војске

Foto AP

Kim je imenovan za vrhovnog komandanta vojske 30. decembra 2011., nakon smrti svog oca i prethodnika, Kim Džong Ila, istog meseca, a „Rodong Simun“, glasilo Centralnog komiteta partije, saopštio je danas da Kim „budi u ljudima patriotizam” i da će zahvaljujući njemu „moćna socijalistička zemlja sigurno izaći kao pobednik“ kao i da je njena „budućnost ružičasta“, prenosi Kjodo.

Severna Koreja priznaje da se trenutno suočava sa teškom krizom i problemima u snabdevanju hranom, delimično zbog prirodnih katastrofa i usporenih trgovinskih aktivnosti sa Kinom, njenim najbližim i najuticajnijim ekonomskim saveznikom u uslovima pandemije korona virusa.

Na diplomatskom frontu, direktni pregovori između Severne Koreje i SAD su u zastoju više od dve godine, pri čemu je malo verovatno da će administracija predsednika Džozefa Bajdena lako pristati na ustupke i ublažavanje sankcija bez čvrstih dokaza o denuklearizaciji Pjongjanga, navodi Kjodo.

Severna Koreja je izrazila nespremnost da vodi bilateralne pregovore sa SAD ukoliko Vašington ne odustane od onog, što Pjongjang smatra neprijateljskim stavom,a dve države nemaju diplomatske odnose.

Vladajuća Radnička partija Severne Koreje je započela plenarni sastanak Centralnog komiteta u ponedeljak, saopštila je državna Korejska centralna novinska agencija, na kome će biti razmotrena sva aktuelna pitanja, a nije precizirano kada će ova sednica biti završena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024