DOKUMENTI OSTAJU TAJNA: Odložen zahtev za objavu dokumentacije o upadu na Kapitol

D. D. S.

29. 12. 2021. u 16:16

ODBOR američkog Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad 6. januara u zgradu Kongresa na Kapitol hilu, pristao je da odloži zahtev za objavu stotina dokumenata povezanih sa administracijom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

ДОКУМЕНТИ ОСТАЈУ ТАЈНА: Одложен захтев за објаву документације о упаду на Капитол

Foto AP

Odluka predstavlja reakciju na zabrinutost Bele kuće da bi objavljivanje svih dokumenata Trampove administracije, koje je zahtevao istražni odbor Predstavničkog doma, moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Tramp je tražio od Vrhovnog suda da blokira Nacionalni arhiv, mesto gde se čuvaju dokumenta iz vremena njegovog mandata, i da ih ne preda odboru koji istražuje nasilni upad u zgradu Kongresa i događaje koji su mu prethodili. Dokumenti opisuju pripreme i razmatranja Saveta za nacionalnu bezbednost, a administracija aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajden brine da, ukoliko ti sadržaji stignu do Kongresa, da bi to moglo biti problematično za izvršnu vlast, bez obzira na to ko je predsednik.

Poslednjih nekoliko meseci Nacionalni arhiv slao je dokumenta Beloj kući i advokatima bivšeg predsednika u nastojanju da se utvrdi sadrže li informacije koje su rizične za obelodanjivnje. Tramp je iznosio primedbe i zabrinutosti u vezi sa nekim od njih.

Nacionalni arhiv je saopštio da zapisi koje Tramp želi da blokira uključuju predsedničke i dnevnike posetilaca, primerke govora i beleške u vezi sa događajima od 6. januara, kao i nacrt izvršne uredbe vezane za integritet izbora, navodi Glas Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SNAŽAN CIKLON ZAHVATIO EVROPU: Pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u ovim zemljama, strahuje se i od poplava