TAKAV NE POSTOJI U SVETU: U Rusiji napravljen nov materijal za buduće 5G komunikacione uređaje

Novosti online

25. 12. 2021. u 18:35

STRUČNjACI Saratovskog državnog univerziteta napravili su jedinstveni materijal za 5G komunikacione mreže, javlja časopis „Aplajd fiziks leters“.

ТАКАВ НЕ ПОСТОЈИ У СВЕТУ: У Русији направљен нов материјал за будуће 5Г комуникационе уређаје

Foto: Depositphotos

Prema rečima naučnika, kompozit koji nema premca u svetu povećaće efikasnost primopredaje podataka smanjenjem smetnji.

Materijali, koji dobro apsorbuju elektromagnetno zračenje i slabo ga reflektuju, veoma su traženi u proizvodnji savremenih komunikacionih sistema, navodi se u članku.

Naučnici su objasnili da je njihov zadatak borba protiv smetnji koje nastaju usled blizine velikog broja antena koje rade na istoj frekvenciji.

Većina takvih materijala, koji danas postoje na tržištu, fokusirana je samo na rad sa zračenjem u decimetarskom i centimetarskom dometu.

Istovremeno, novi bežični komunikacioni protokol 5G, koji je, prema istraživačima, desetine i stotine puta brži od prethodnih generacija, koristi milimetarski opseg, piše časopis.

-Naš materijal je kompozitni sloj od silicijuma i aluminijuma koji se nanosi na kvarcno staklo. Debljina sloja je oko 100 puta tanja od vlasi kose čoveka, objasnio je viši naučni saradnik laboratorije -Materijali za specijalnu namenu pri Saratovskom državnom univerzitetu Andrej Starodubov, dodajući da novi kompozit smanjuje snagu reflektovanog zračenja više od deset puta.

Prema rečima autora, za rad u milimetarskom opsegu talasnih dužina ne postoje direktni ekvivalenti ruskom materijalu.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: OVAKVU FABRIKU DO SADA NISMO IMALI - Pogledajte kako rade roboti u postrojenju "BAS Boysen Abgassyste"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu