UKRAJINA KAO VOJNI POLIGON: Jedna od tema Putinove konferencije bio je i mogući oružani sukob Moskve i Kijeva

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

24. 12. 2021. u 23:26

BEZ obzira na česte izjave najviših ruskih rukovodilaca da njihova armija ne namerava da napadne Ukrajinu to pitanje se i dalje često može čuti. I na Putinovoj godišnjoj konferenciji za novinare, predstavnik radio-stanice Eho Moskve je pitao ruskog predsednika može li doći do tog rata i kako je moguće da se izda komanda da ruski vojnik ubija Ukrajinca i obrnuto.

УКРАЈИНA КАО ВОЈНИ ПОЛИГОН: Једна од тема Путинове конференције био је и могући оружани сукоб Москве и Кијева

Ukrajinski vojnici na manevrima u Donbasu / Foto AP

Putin je odgovorio da to pitanje treba postaviti sadašnjem političkom rukovodstvu u Kijevu, kako mogu da daju komandu da se svaki dan gađa po Donbasu.

- Pre izvesnog vremena postignut je dogovor o tome da komandu da se otvara uzvratna vatra kad se zapuca sa druge strane mogu dati samo visoki rukovodioci iz Kijeva i na drugoj strani oni iz Donjecka i Luganska - kazao je Putin. - Ali vlasti u Kijevu su poništile tu odluku, pa ih zato treba pitati zašto su to napravili. Kako mogu da daju komandu da se gađaju njihovi građani?

Odgovarajući na pitanje o sukobu sa Ukrajinom, novinarke Skaj njuza, Putin je rekao da "konflikt nije izbor Rusije i ona ga ne želi". Ali Rusija neće dozvoliti nikakvo kretanje NATO na Istok i "sada je lopta na strani Zapada". Sve sada zavisi od toka pregovora o garancijama bezbednosti.

U Moskvi tvrde da Amerika i Velika Britanija ne samo da huškaju Ukrajince, nego tamo šalju ljude iz privatnih vojnih kompanija. Tako Britanci imaju svoje ljude koji se nalaze u gradu Očakovo u Nikolajevskoj oblasti gde se gradi nova morska vojna baza. A u Avdejevki, u Donjeckoj oblasti je oko 120 Amerikanaca takođe iz privatne vojne kompanije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da NATO koristi izgovor da rasporedi još opreme i trupa u blizini ruskih granica, "iako su svesni da Moskva ne planira nikoga da napadne".

- NATO pretvara Ukrajinu u vojni poligon, odakle bi se mogle voditi aktivnosti protiv Rusije - izjavio je Aleksej Polišćik direktor Drugog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije. On ističe da su Amerikanci za sedam godina dodelili vojnu pomoć Kijevu od 2,5 milijardi dolara, a ove godine je iz Vašingtona stiglo 400 miliona dolara. Za narednu godinu se planira 300 miliona dolara.

Uz to, vojni budžet Ukrajine je povećan za 20 odsto i iduće godine će iznositi skoro 12 milijardi dolara,

OPASNE TENZIJE 

TENZIJE između NATO i Rusije su dostigle opasan nivo, upozorio je u petak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i dodao da "Turska neće zanemariti svoje bliske veze sa Ukrajinom samo zbog svojih opsežnih odnosa sa Rusijom".

BROD NATO UŠAO U ODESU

BORBENI brod NATO, francuska višenamenska fregata "Overnj D654", uplovila je u petak ujutru u ukrajinsku luku Odesa, javlja lokalni list "Dumskaja". U izveštaju se navodi da je brod u Odesu uplovio u 9.30 po lokalnom vremenu, a da se prvi ukrcao komanadant ukrajinske Ratne mornarice, kontraadmiral Oleksij Nežpapa. To je 10. brod NATO koji je ove godine ušao u Odesu, a "Dumskaja" navodi da će u tom gradu ostati do 28. decembra. "Overnj" je najmoderniji brod u francuskoj Ratnoj mornarici, a u upotrebi je od februara 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu