POSLAO PORUKU PUTINU I RUSIJI: Jens Stoltenberg - Niko nije obećao da se NATO neće širiti

Srna

23. 12. 2021. u 23:25

NATO nikada nije obećao da se neće širiti i to proizilazi iz niza međunarodnih ugovora, izjavio je danas generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

ПОСЛАО ПОРУКУ ПУТИНУ И РУСИЈИ:  Јенс Столтенберг - Нико није обећао да се НАТО неће ширити

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg se osvrnuo na memorandum o pridruživanju NATO-a, takozvani Vašingtonski sporazum, koji kaže da svaka zemlja može tražiti članstvo u Alijansi. On se osvrnuo i na druge dokumente poput Završnog akta Konferencije o bezbednosti i saradnji u Evropi i Pariske povelje, zajedno sa osnivačkim aktom NATO-Rusija.

- To je fundamentalni princip evropske bezbjednosti i princip koji je Rusija takođe prihvatila. To nije nešto što možemo da promenimo kroz neke citate - rekao je šef Alijanse.

Generalni sekretar je, takođe, primetio da saveznici kategorički negiraju da su davali bilo kakva obećanja u vezi sa neširenjem NATO-a. Kao deo svojih bezbednosnih prijedloga, Rusija zahteva da se NATO ne širi na istok i ne raspoređuje bilo kakvo ofanzivno oružje u istočnoj Evropi.

Izjava Stoltenberga je usledila nakon godišnje konferencije za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina, tokom koje je on rekao da je Alijansa nekoliko puta "prevarila" Rusiju i rekao da postoji "pet talasa proširenja NATO-a".

- Ni pedalj na istok – tako su nam govorili 90-ih. I šta? Varali su. Samo su drsko varali - rekao je Putin, prenio je "Sputnjik".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)