I BUTICI POD SANKCIJAMA: Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht najavila nove zabrane za ruskog predsednika

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

20. 12. 2021. u 22:47

NOVA nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht nasmejala je ruske analitičare i političare predlogom repertoara novih sankcija u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

И БУТИЦИ ПОД САНКЦИЈАМА: Немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт најавила нове забране за руског председника

Kristina Lambreht, Foto EPA

U intervjuu listu "Bild am zontag" Kristina Lambreht je nabrajajući moguće sankcije, između ostalog i zaustavljanje projekta "Severni tok-2", došla i do ideje da u slučaju napada Rusije na Ukrajinu, Putinu i njegovom okruženju treba zabraniti "da putuju u kupovinu na Jelisejskim poljima u Parizu".

Očigledno je da je ministarka Lambreht svesna da su sankcije izgubile svaki smisao pa zato i predlaže meru zabrane Putinu i saradnicima da idu u šoping u Pariz. Moskovski komentatori postavljaju ironično pitanje: "Pa zar frau Lambreht zaista misli da Putin i njegovi saradnici obilaze butike na Šanzelizeu." Neko joj je bar mogao reći da nema poznatog svetskog brenda čija se odeća i obuća ne mogu kupiti u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Foto AP

Kristina Lambreht je dala intervju pre prvog odlaska u Litvaniju gde je planirala da poseti jedinice NATO za brzo reagovanje. Što se tiče slanja vojske u Ukrajinu, nemačka ministarka je kazala da se prvo moraju iskoristiti sve diplomatsko-ekonomske mere a tek onda, u koordinaciji sa članicama NATO, će se dogovoriti treba li slati vojsku u Ukrajinu.

Iako tek predstoji rasprava Amerikanaca i članica NATO o predlogu Rusije za jačanje bezbednosti već sada se zna da deo predloga na Zapadu doživljavaju kao "Putinov ultimatum". Pre svega se to odnosi na insistiranje Kremlja da se u NATO ne primaju Ukrajina i Gruzija. Moskva takođe traži da se iz Rumunije i Poljske povuče infrastruktura koja bi mogla da se koristi za američke rakete.

Predstavnici zapadnoevropskih država horski sada ponavljaju da ne dozvoljavaju Rusiji da ona određuje ko se (ne) sme primiti u NATO.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov kaže da do sada nisu dobili nikakvu službenu reakciju iz Vašingtona na garancije bezbednosti. Rjabkov naglašava da Moskva očekuje hitan odgovor mada su svesni da će Vašinton nastojati da odugovlači. Od američkog odgovora zavisi odluka Moskve hoće li Rusija imati na evropskoj teritoriji rakete ili ne.

Moskva, Foto AP

Atomsko oružje

MINISTAR spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je da će u slučaju da njegova zemlja bude u opasnosti od NATO agresije rukovodstvo tražiti od Kremlja da Rusija dopremi atomsko oružje na belorusku teritoriju. Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da nije isključeno da "ako situacija bude loša", rusko atomsko oružje bude i u Belorusiji. Krajem novembra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je kazao će tražiti od Rusije da doveze atomsko oružje u Belorusiju ako isto takvo američko naoružanje bude na teritoriji Poljske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)