NISU SAMO MASKE RAZLIČITE: Novi nemački kancelar Olaf Šolc bio gost na ručku u Jelisejskoj palati

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

10. 12. 2021. u 20:03

OLAF Šolc je ispunio predizborno obećanje, i nastavio tradiciju prethodnika da prvu posetu po izboru za novog nemačkog kancelara održi s druge strane Rajne, u Francuskoj. Makron ga je u petak u podne srdačno dočekao ispred Jelisejske palate i poveo na ručak. Samo na prvi pogled razlikovala ih je boja maske - Makron je imao belu, a Šolc crnu.

НИСУ САМО МАСКЕ РАЗЛИЧИТЕ: Нови немачки канцелар Олаф Шолц био гост на ручку у Јелисејској палати

Emanuel Makron i Olaf Šolc / Foto AP

Dvojica državnika se dobro poznaju, jer je Šolc bio zamenik Angele Merkel i nemački ministar finansija. Ova poseta nije bila prilika da se iskazuju razlike i nesuglasice, već je imala simbolični značaj za otvaranje novog poglavlja u odnosima dve zemlje. U prilog tome idu i ne manje važni ustupci iz nemačkog koalicionog sporazuma koji idu u pravcu jačanja francusko-nemačke saradnje.

No, deklarisana bliskost dvojice lidera iza sebe krije i razlike, a one se, pre svega, odnose na budžetsko pitanje i rigoroznu politiku Nemačke u tom smislu, koju će strogo nadgledati Šolcovi koalicioni partneri. Berlin je sada zahtevniji i prema Zapadnom Balkanu, u trenutku kada Makron želi da region više približi EU.

Dve najjače evropske prestonice razlikuju se dosta i oko izvora energije, gde Francuska ima izražen nuklearni pristup, s čime se ne slaže Berlin, dok Pariz, s druge strane, zahteva čistiju energetsku politiku suseda. Parizu nije po volji ni nemački uvoz ruskog gasa, što se u EU koristi kao pritisak na Moskvu u vezi s ukrajinskim pitanjem. Ali, slažu se oko najbitnijeg, a to je jača i suverena Evropa.

Na dnevnom redu je bilo i migrantsko pitanje, a snaga ovog "dvomotorca" je bitna sada kada Francuska preuzima kormilo EU. Dan pošto je Makron predstavio ambiciozni plan predstojećeg francuskog predsedavanja EU, Parizu je neophodna saradnja s Berlinom.

ISTOČNO PARTNERSTVO

Dvojica lidera su najavila sledeće nedelje u Briselu nove inicijative na sastanku Istočnog partnerstva. Šolc kaže da zabrinjava situacija na ukrajinskoj granici, dok je Makron na pitanje kako bi reagovali ako bi ruske snage ušle u Ukrajinu odgovorio da je cilj izbegavanje nepotrebne tenzije, kao i stabilnost i suverenitet Ukrajine. Makron ističe i da je važno da se u odnosima s Kinom zadrži ravnoteža između promovisanja vrednosti i saradnje na globalnim izazovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima