ASANŽ SE NE PREDAJE: Oglasila se njegova verenica nakon odluke o izručenju, odbrana ulaže žalbu

Tanjug

10. 12. 2021. u 12:37

VERENICA Džulijana Asanža, Stela Moris, izjavila je da će se njihov pravni tim "što pre bude moguće" žaliti na današnju odluku britanskog suda kojom se omogućava izručenje osnivača Vikiliksa Sjedinjenim Državama.

АСАНЖ СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ: Огласила се његова вереница након одлуке о изручењу, одбрана улаже жалбу

Foto EPA

Britanski apelacioni sud preinačio je presudu niže sudske instance i otvorio vrata za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.

Time je sud prihvatio žalbu SAD, koje terete Asanža za više krivičnih dela, uključujući optužbe za špijunažu. Početkom godine, okružni sud je iz zdravstvenih razloga odbio zahtev SAD za izručenje Asanža i ta odluka je danas poništena.

- Žalićemo se na ovu odluku što pre bude moguće - rekla je Moris u izjavi.

Američki tužioci su optužili Asanža po 17 tačaka optužnice za špijunažu i po jednoj tački optužnice za zloupotrebu kompjutera zbg objavljivanja više hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Optužbe predviđaju maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora, iako je Luis rekao da je "najduža kazna ikada izrečena za ovo delo bila 63 meseca".

Asanž se već duže vreme nalazi u londonskom zatvoru Belmarš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)