POJAVIO SE "STELT OMIKRON": Oblik novog soja korona virusa nevidljiv za PCR test?

Novosti online

08. 12. 2021. u 08:25

NAUČNICI tvrde su identifikovali "stelt" ili "nevidljivu" verziju novog soja korone koja je nazvana omikron, koja se, kako kažu, ne može razlikovati od drugih varijanti pomoću PCR testa.

ПОЈАВИО СЕ СТЕЛТ ОМИКРОН: Облик новог соја корона вируса невидљив за ПЦР тест?

Foto: Profimedia/Ilustracija

"Stelt" varijanta ima mnogo zajedničkih mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje posebna genetska promena koja omogućuje korišćenje laboratorijskog PCR testa kao sredstva za otkrivanje verovatnih slučajeva zaraze.

Ova verzija se još otkriva kao virus korona svim uobičajenim testovima i može da se identifikuje kao soj omikron genomskim testiranjem, ali verovatni slučajevi zaraze nisu otkriveni rutinskim PCR testom koji daje brže rezultate.

Naučnici kažu da je prerano znati hoće li se novi oblik omikrona širiti na isti način kao i standardna varijanta ovog soja, ali navode da je „nevidljiva“ verzija genetski različita i stoga bi mogla da se ponaša drugačije.

"Stelt" verzija je prvi put uočena među genomima virusa dostavljenim poslednjih dana iz Južne Afrike, Australije i Kanade, ali možda se već i proširila.

Otkriće novog oblika podstaklo je istraživače da podele varijantu B.1.1.529 na standardni omikron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku sa Univerziteta u Londonu, rekao je da su 42, odnosno otprilike šest odsto od 709 omikron genoma predatih Globalnoj inicijativi za deljenje svih podataka o zarazi (GISAID) za njenu bazu podataka, upravo genoma BA.2.

- Postoje dve verzije unutar omikrona, BA.1 i BA.2, koje su prilično genetski različite. Te dve verzije mogu da se ponašaju drugačije - rekao je Balu.

Naučnici koriste analizu celog genoma da bi potvrdili koja je varijanta izazvala infekciju koronom, ali PCR test ponekad može dati indikaciju.

Otprilike polovina PCR testova u, na primer, Velikoj Britaniji traži tri gena u virusu, ali omikron, kao i varijanta alfa pre njega, pozitivan je na samo dva od njih.

To je zato što omikron, kao i alfa, sadrži genetsku promenu koja se naziva brisanje u „S“ ili šiljak (spajk) genu. Greška znači da PCR testovi koji pokazuju takozvani "neuspeh u ciljanju "S" gena" s velikom verovatnoćom upućuju na zarazu omikronom.

Nezvanično, pak, neki naučnici i istraživači nazivaju novu verziju „stelt omikron“, odnosno "nevidljivi omikron", jer nema tog brisanja koje omogućuje PCR testovima da ga detektuju kao takvog.

Velika nepoznanica je kako se pojavila nova verzija. Iako potpada pod varijantu omikron, toliko je genetski različita da se može kvalifikovati kao nova "zabrinjavajuća varijanta" ako se pokaže da se brzo širi, preneo je „Jutarnji list“, pozivajući se na „Gardijan“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!